Aktuelno iz kulture

Izložba "Moć stvari" u čast 75. godišnjice Fakulteta primenjenih umetnosti

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

10:53

Izložba "Moć stvari" u čast 75. godišnjice Fakulteta primenjenih umetnosti
Goran Čpajak - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Fakultet primenjenih umetnosti obeležiće 75 godina postojanja izložbom "Moć stvari", koja će biti otvorena 30. jula u Salonu Muzeja grada Bograda.

"Moć stvari“ kustoskinja Ljubice Jelisavac Katić i Milice Perić predstavlja dela 98 profesora i saradnika u nastavi na FPU, a dekan Fakulteta Goran Čpajak ističe da je "izložba koncipirana tako da su svi profesori dali svoje reprezenativne radove, jer je najbolje da svako sebe predstavi u svetlu u kom misli da treba".

"Izložba je kompleksna stvar, pogotovo sa toliko autora. Mora da bude uverljiva, jasna i pregledna. I to je bio zadatak kustoskog tima koji je to odlično uradio. U tom prostoru smo izvukli maksimum pogotovo što imamo i likovno i primenjeno stvaralaštvo, dizajn...", naglasio je Čpajak.

Prema njegovim rečima, kompleksnost izložbe odgovara prirodi FPU, kloji je "možda i najkompleksnija škola u ovom delu sveta".

Tanjug/Jadranka Ilić

Goran Čpajak

"Malo ima škola takvog formata. Možda ima sa više studenata, al itog formata u ovom delu sveta sigurno ne", naglasio je dekan. 

U okviru proslave jubileja, FPU će, između ostalog, prirediti proslavu 26. novembra, a objaviće monografiju sa pregledom istorijskih današnjih dešavanja.

Upitan kako se FPU oseća kao 75-godišnjag, Čpajak je primetio da "nekako ne vide mu se godine".

"Naš fakulet u suštini mora da ide u ruku sa vremenom. Ako ne i korak ispred, zbog karaktera stvari koje radimo", ocenio je Čpajak.

Komentari (0)

Kultura