Aktuelno iz kulture

Femi Kuti, Still Corners i Nouvelle Vague stižu u Srbiju: Bogat letnji koncertni program u Beogradu i Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

13:05

Femi Kuti, Still Corners i Nouvelle Vague stižu u Srbiju: Bogat letnji koncertni program u Beogradu i Novom Sadu
Femi Kuti, Still Corners i Nouvelle Vague stižu u Srbiju: Bogat letnji koncertni program u Beogradu i Novom Sadu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Femi Kuti, Still Corners, Nouvelle Vague, Soulfly, Emma Ruth Rundle, Endless Boogie, neki su od inostranih muzičara koji će svirati u Srbiji, u dva grada – Beogradu i Novom Sadu, tokom jula i avgusta.

Američka muzičarka Ema Rut Randl gostovaće prvi put u Srbiji i to u petak, 21. jula na sceni Novosadske Sinagoge. 

Ova dama je svestrana američka umetnica koja se u svojoj kreativnosti kretala kroz različite i uvek snažne i jedinstvene izraze, od sanjive apstrakcije (kao na njenom debi albumu “Electric Guitar: One”), do istraživanja glasnih i maksimalističkih tekstura zvuka (kao u projektima njenih bendova "Marriages”, “Red Sparowes”, “Nocturnes”, ili do tihog i minimalističkog akustičkog izraza na albumu “Some Heavy Ocean”.

Gitaristkinja, tekstopisac, pevačica, kompozitorka, takođe i vizuelni umetnik, živi u gradu Portlandu, u državi Oregon. Poslednji album “Engine of Hell” koji na aktuelnoj turneji Ema izvodi u celini, svaku numeru na materijalu, sama za koncertnim klavirom i akustičnom gitarom, predstavlja svojevrsnu prekretnicu u njenom životu i radu. Njen album “Engine of Hell” je ono što je sama Emma Ruth Rundle rekla - “stvari se moraju promeniti, i ovim albumom stvari su se promenile za mene”.

Specijalni gost na koncertu biće Vilijam Fauler Kolins, istaknuti muzičar i kompozitor iz Novog Meksika, čija se muzika proteže kroz područja nove klasične muzike, minimalističke i drone muzike i slobodne improvizacije.

Američki sastav “Endless Boogie” je kvartet iz Bruklina koji postoji od 1997. godine i sviraju spoj kraut i stoner roka sa bluzom i bugijem, gde su pesme ‘džem za džemom’ kako je opisao i ocenio Paul Major, gitarista i pevač benda. 

Ova grupa će prvi put svirati u Srbiji – 22. jula na sceni Kluba Doma omladine Beograda. Objavili su dvocifreni broj albuma, gde spadaju i nekoliko live izdanja, a pesme od grupe “Endless Boogie” obično traju van svih standarda, često i preko 20 minuta.

Dom omladine Beograda i “Binta Sound” predstavljaju veliki koncert afričkog muzičara Femija Kutija iz Nigerije i njegov bend “The Positive Force” 23. jula u klubu Barutana, ispod Kalemegdana, kao njegov novi povratak u Srbiju.

Jedan od najvećih živih afričkih muzičara, svakako najveća zvezda žanra afrobit, višestruko “Grammy” nominovani, ambasador je UNICEF-a.

Princ afrobita, veliki borac za političku i socijalnu pravdu, dosledan naslednik svoga velikog oca Fele Kutija. Poslednjih godina, Femi Kuti je imao solo koncerte u Beogradu na otvorenom, i to u Donjem gradu Kalemegdana i na Letnjoj sceni Studentskog kulturnog centra (SKC).

Sa Femijem na sceni, nastupaće i naš istaknuti muzičar Igor Vince i to na mestu perkusioniste, koji već više od jedne decenije nastupa i sarađuje sa Femijem Kutijem, što je učinio i na spomenutom nastupu na Kalemegdanu. 

Afrobeat, urbani, moderan i hibridni muzički univerzum, spaja se sa stilovima - džez, fank, pank i hip-hop.  Rođen 1962. godine, Femi je odrastao u Lagosu u Nigeriji, gde je počeo da svira saksofon sa 15 godina. Svoje prve korake na sceni napravio je kada se pridružio grupi “Egypt 80”, koju je predvodio njegov otac, legendarni Fela Anikulapo Kuti.  Onda je 1987. Femi Kuti stvorio svoju grupu The Positive Force.  

Nakon 35 godina, desetak albuma i hiljade koncerata, Femi Kuti ostaje jedan od najvećih umetnika Afrike.

Čuveni američki hevi metal bend “Soulfly” stiže ponovo u Srbiju 27. jula u Dom omladine Beograda, a poslednji put su u prestonici bili 2019. godine na sada već bivšem festivalu “Beer Garden” na Adi Ciganliji.

Ovog puta njih dovode koncertne prpodukcije “Honeycomb Live” i “Connected Agency”, a bend vodi sa legendarni frontmen Maks Kavalera, koji je preko dve decenije predvodnik metal scene.
Njihov jedinstveni spoj treša, gruva i plemenskih uticaja redovno oduševljava publiku širom sveta.  

Zapravo, kako navode stručnjaci, žanrovski su veoma raznoliki: nu metal, thrash metal, groove metal, i death metal. Kao predgrupa na koncertu benda metal sastava nastupiće bend “Stomp” - petočlani krosover hardkor/metal sastav koji je nastao iz pepela nekoliko poznatih beogradskih bendova sa andergraund scene.

Ovaj HM sastav čine -  pevač Jovan Dorkin, Nemanja Kojić Kojot, poznatiji kao Hornsman Coyote – lider benda “Eyesburn” na gitari i pratećim vokalima, Dragan “Lala” Vitasem na gitari, Dejan “Kajoa” Ćuruvija na basu, i Dejan “Boske” Miljković za bubnjevima.

Francuski sastav – atrakcija “Nouvelle Vague” gostovaće 30. jula u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u okviru serijala “Garden Sessions”.

Grupa je nastala 2004. godine i vrlo brzo je unapredila svoj osnovni koncept i pojam "cover benda", odnosno umetnika koji snimaju obrade, i počeo da oduševljava publiku koja gotovo zaboravlja originalne verzije kada čuje njihov zvuk. Usledile su im uspešne svetske turneje, a bili su nekoliko puta i u prestonici Srbije – Silosi, Beogradska Arena, Kalemegdan, na Nišville Jazz festivalu u Nišu.

Sa nekoliko studijskih albuma i obimnim svetskim turnejama pod svojim imenom, Nouvelle Vague  je proslavio 19. godišnjicu, uz pauzu u vreme pandemije korona virusa.

Prva dva studijska albuma “Nouvelle Vague” (2004) i “Bande A Part” (2006), definisala su njihov jedinstveni zvuk sa Bossa nova verzijama “New Wave Classics”-a. Kasniji hvaljeni albumi objavljeni su 2010, 2016. i 2019. godine, a bend je nastupao pred oduševljenom publikom širom sveta tokom svoje karijere duge skoro dve decenije.   

Tokom 2018. godine produkcija Nouvelle Vague-a otkrila je da se bend vraća svojim korenima: akustična gitara, nekoliko klavijatura, malo ambijenta i dve pevačice (Melani Pain, Elodi Frege i/ili Fibi Kilder).  

Sa nedavnom smrću osnivača benda Olivijea Liboa, postava benda je ponovo preuređena.
Nakon rasprodatog koncerta u Domu omladine pre skoro četiri godine u sali “Amerikana”, synth-dream pop bend “Still Corners” vraća se u Beograd na datum 1. avgusta u klub Barutana ispod Kalemegdana. 

Ovaj britansko–američki bend tako će imati njihov prvi nastup na otvorenom u Beogradu.

Bend “Still Corners” čine Greg Hjus i Tesa Marej, a njihove pesme beleže milionske preglede na Youtube platformi i imaju armiju fanova širom sveta.  

Greg Hjuz, ‘emigrant’ iz Amerike upoznao je Tesu Marej na železničkoj stanici u Londonu, nakon čega su počeli zajedno da stvaraju muziku kao duo „Still Corners“.

Inspiraciju pronalaze u neprolaznim numerama kompozitora filmske muzike, kao što su nedavno preminuli legendarni autori - Vangelis i Enio Morikone.

Mnoge njihove pesme - ‘Fireflies’, „Strange Pleasures“, „Beginning to Blue“ i „The Trip“ su bile korišćene i u mnogim filmovima i TV serijama.

Kao predgrupa “Still Corners” nastupa Portland, engleski sastav u kom Jente Pironet predstavlja publici njegov novi solo projekat koji donosi note melanholičnog zadovoljstva, muzičkih zapisa snažnih emocija i važnih životnih trenutaka. 

Irski sastav “The Murder Capital” prvi put će 7. avgusta gostovati u Klubu Doma omladine Beograda.  U pitanju je prvi intelektualni indi-rok bend čiji je debi album “When I Have Fears” dospeo u prvih 20 mesta na top listi u Velikoj Britaniji.   

U listu “Gardijan” su ga opisali kao “izvanredan debitantski album sjajnog novog benda koji svira kao da se ne šali”.

U januaru su izdali svoj prvi, dugo iščekivani album “Gigi’s Recovery“. Njihov zvuk karakterišu kompleksni ritmovi, izraženi elementi elektronike i uticaj industrijala  - čime zalaze u polje još smelijeg zvuka. 

Komentari (0)

Kultura