Aktuelno iz kulture

Od šansona do metala: U Beogradu ove nedelje nastupaju Eros Ramacoti, Mišel Gurevič i čuvena "Kataklizma"

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

15:09

Od šansona do metala: U Beogradu ove nedelje nastupaju Eros Ramacoti, Mišel Gurevič i čuvena "Kataklizma"
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska pop zvezda Eros Ramacoti, kanadska muzičarka Mišel Gurevič, švedski sastav "Dirty Loops", američki kantatutor Kris Ekman i kanadski i švedski metalci "Kataklysm" i "Soilwork", održaće koncerte u Beogradu tokom predstojeće nedelje.

Jedan na najpoznatijih bendova na fusion džez i funk sceni, "Dirty Loops" se vraća na festival “Musicology” i u klub BitefArtCafe, večeras, 17. aprila od 22 sata.

Švedski sastav koji čine Aron Melergard, Jonah Nilson i Henrik Linder, osnovan je 2008. godine, u Stokholmu. Počeli su sa eksperimentisanjem i obradama popularnih pesama: "Baby" Džastina Bibera, "Rolling in the Deep" od Adel, i "Wake Me Up" Avičija, u nadi da će im to doneti velike nastupe i popularnost.

Ova praksa im je tako donela ugovor za prvi album "Loopified" objavljen 2014. godine, gde je bio fokus na njihovim autorskim kompozicijama i "Dirty Loops" je započeo svetsku turneju kao hedlajner na festivalima i kao predgrupa poznatom sastavu "Maroon 5".

Tokom 2021. godine objavljen je album "Phoenix", a već naredne 2022, “Dirty Loops” je sarađivao sa muzičarem Korijem Vongom (gostovao takođe u BitefArtCafe-u 2019) i objavili su zajednički album "Turbo".  

Unsplash

 

Diskografski produktivan bend tokom ove godine je ponovo krenuo na turneju i trenutno rade na narednom, četvrtom albumu.

Američki muzičar Kris Ekman i umetnik virtuoz iz Pančeva – Egret, imaće koncert u četvrtak (20.04.) u Klubu Doma omladine Beograda, od 20.30h.

Kris Ekman je istaknuti muzičar i producent, nekada lider kultnog sastava "The Walkabouts", posle toga zapažen kao solo autor ili član drugih grupa – "The Strange", "The Frictions", "Dirtmusic", "Distance", "Light & Sky".

Takođe, bio je čest saradnik ili producent mnogim kolegama, u rasponu od Brajana Inoa, preko "The Tindersticks" do Stiva Vina.

Karijeru je počeo kao član uticajnog benda "The Walkabouts", koji su ostvarili značajnu međunarodnu karijeru i nastupali u Beogradu.

Egret ili Petar Pupić je muzičar i producent iz Pančeva, koji je krajem 2022. godine objavio debitantski EP "Silent Turns", pre toga i dva singla "Knot" i "My Isle". 

Petar je jedan od autora hit pesama i albuma za izvođače kao što su “Buč Kesidi”, “Ljubičice”, Iva Lorens.

Eros Ramacoti u Štark Areni

Italijanski pop muzičar, pevač i tekstopisac Eros Ramacoti svoj veliki povratak obeležio je novim albumom "Battito Infinito” i istoimenom svetskom turnejom, dok će se veliki koncert u Beogradu održati 21. aprila  od 21 čas u Štark Areni u organizaciji kuće "Hype entertainment" deo grupe "Hype" i istoimene televizije .

Pop zvezda Eros je već održao koncerte za pamćenje u Atini, Veroni, Sevilji, a sada nastavlja muzičko proputovanje u Americi.

Zadivljujuća avantura, svetska turneja "Battito Infinito"  počela je u septembru 2022. a trajaće do maja ove godine. 

Ramacoti podelio je na svom Instagram profilu video zapise i delove atmosfere sa svojih nastupa koji su još jedan pokazatelj da ovakav spektakl ne bi trebalo propustiti, koji nas očekuje u petak na sceni Štark Arene.

Naravno, italijanski pop pevač je već tri puta do sada gostovao u Srbiji, prvo 2006. na Stadionu Vojvodina u Novom Sadu, a kasnije dva puta u Beogradskoj Areni, i poslednji put beše 2019. godine.  

U karijeri je snimao duete sa velikim američkim zvezdama kao što su Tina Turner - nova verzija "Cosse della vitta", Cher - "Più che puoi", ili Anastacia - "I Belong to You", a sarađivao je i sa kolegama Luis Fonsi, Ricky Martin, i operskim divovima – Andrea Bočeli i Lučano Pavaroti. 

Nedelja u znaku metala

Ljubitelji pank i hevi metal muzike imaće prilike da uživaju u dvostrukom programu koncerta kada će Beograd u petak posetiti čuveni sastavi "Kataklysm" i "Soilwork".  

Death metal legende "Kataklysm" sa radom su počeli početkom 90-ih godina u Kanadi, a poslednje tri decenije svoj muzički put su stvarali kroz metal svet izdanjima koje su u raznim fazama odlikovali haotičnost i melodija.

Ovaj bend je tokom godina napredovao i iz početne faze koju su odlikovali elementi brzine i brutalnosti, prešli u drugu fazu gde je prednost data melodiji. Bend je nekoliko puta u karijeri svirao u Srbiji, a sada će težište biti na poslednjem sudijskom albumu "Unconquered" koji zbog korona virusa nije adekvatno promovisan uživo.

Grupa "Soilwork" je takođe melodični death metal najpoznatije škole Geterborga, ali pažljivo gradeći sopstveni stil, predvođen Bjorn "Speed" Stridom, jednim od najaktivnijih ljudi na metal sceni. Šveđani su u Srbiji debitovali na Exit festivalu 2019. godine, a nastup u prestonici se već dugo čeka.  

Njihov čak 19. studijski album "Övergivenheten" je objavljen u avgustu, a naravno bend će spremiti specijalnu set listu za beogradski koncert.

Koncerte na ovom diptih maratonu će pojačati i "Wilderun", američki progresiv metal sastav sa novim albumom "Epigone", koji će se pre svega svideti fanovima švedske metal rok grupe "Opeth" sa kojima ih najviše porede..

Šansonjerka iz Kanade pred domaćom publikom

Muzičarka iz Kanade - Mišel Gurevič je globalna zvezda alternativne šansone, uveliko poznata publici u našoj zemlji, u kojoj je nastupala već tri puta, i svaki put sa velikim uspehom.
Šesti album umetnice - "Ecstasy in the Shadow of Ecstasy" donosi novu dozu njenih jedinstvenih pesama prigušene senzualnosti i tamnih osećanja.

Njene kompozicije su tragikomične, melodične i sentimentalne, a nastup istovremeno ozbiljan i duhovit.  Kako kaže svetska stručna javnost, radi se o potpuno originalnoj i posebnoj pojavi na svetskoj muzičkoj sceni, koja ima verne fanove od rodne Kanade preko Istočne Evrope do Turske. 

Karijera Mišel Gurevič počela je pre 15 godina, kada je debi album "Party Girl",  snimljen i produciran u njenoj spavaćoj sobi, čudnim putevima interneta osvojio publiku širom planete. Ova ćerka balerine iz Kirov teatra i inženjera iz Lenjingrada, odrastala je slušajući kolekciju sovjetskih i evropskih ploča svojih roditelja iz 70-ih godina.

Na novoj turneji ona promoviše album koji je objavljen 2020, ali zbog pandemije nije adekvatno koncertno predstavljen.

Komentari (0)

Kultura