Aktuelno iz kulture

Koncertni program u Beogradu i Novom Sadu: Anime simfonija i virtuozi na gitarama

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2023

-

12:19

Koncertni program u Beogradu i Novom Sadu: Anime simfonija i virtuozi na gitarama
Edin Karamazov - Copyright Luca Pozzoli

veličina teksta

Aa Aa

Vikend ove nedelje počinje nešto ranije, budući da će se danas i sutra u Beogradu i Novom Sadu održati atraktivni muzički događaji koji obećavaju dobar provod. Tako će se danas u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine i sutra uveče u Pozorištu mladih u Novom Sadu, održati "Anime simfonija", avantura kroz poseban žanr popularnih animiranih japanskih filmova

Kada je isti koncert izvođen krajem prošle godine, potražnja je bila tolika, da su u Domu omladine Beograda (DOB) bila izvedena čak tri nastupa uzastopno iste noći. U Novom Sadu, koncert je tada održan u Srpskom narodnom pozorištu (SNP).

Maestro Keniči Simura iz Japana i njegov koncept "ANIME simfonija" ponovo ujedinjuje dva udaljena sveta – najpopularnije anima filmove i igre i operski orkestar.

"Vojvodina Guitar fest"

Pored "Anime simfornije", Novosađani mogu da uživaju i u “Vojvodina Guitar fest” manifestaciji, koja je počela juče, a u okviru koje će u Gradskoj kući Novog Sada sutra nastupiti svetski poznati gitarista i lautista iz Bosne i Hercegovine - Edin Karamazov, kao i virtuoz iz Rusije - Anton Baranov.

Kao pobednik takmičenja Gitarske Fondacije Amerike za 2013. godinu i više od 20 drugih prestižnih takmičenja širom sveta, ruski gitarista Anton Baranov se afirmisao kao jedan od vodećih gitarista današnjice. Njegove nastupe u mnogim uglednim dvoranama poput Karnegi Hola u Njujorku, Palau de Musica u Valensiji, Koncertne dvorane Mariinski u Sankt Peterburgu i Hakuju Hale u Tokiju, muzička kritika je opisala kao "čistu magiju". 

Inače, ruski muzičar je 2013. godine osvojio prvu nagradu na takmičenju u Novom Sadu.

Baranov je rođen 1984. i počeo je da svira gitaru sa deset godina. Muzičko obrazovanje završio je u najstarijoj i najpoznatijoj ruskoj muzičkoj školi, Sankt-Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov, gde i predaje gitaru od 2010.

Muzičar instrumentalista Edin Karamazov svojim izvanrednim nastupima tokom prošle decenije dokazao se kao jedan od najuzbudljivijih svirača gitare i laute u svetu.  Svoj prvi solo nastup na lauti imao je 1998. godine i od tada je Karamazov izveo i snimio više od 90 nosača zvuka sa mnogim svetskim umetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu muziku. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

Edin Karamazov

Ove koncertne sezone Edin Karamazov gostuje u Australiji, Evropi i Južnoj Americi. 

Karamazov je u Beogradu nastupao upravo sa slavnim Stingom 2008. godine u Sava centru u okviru Guitar Art festa. Kasnije je na istom festivalu gitare nastupao barem još dva puta, od čega jednom u duetu sa violinistom Stefanom Milenkovićem. 

Sa makedonskom pop pevačicom Kaliopi, Edin Karamazov je imao koncerte širom regiona, a u Srbiji na sceni Pozorišta na Terazijama u Beogradu i Centra za kulturu Valjevo kao selekcija Valjevskog džez festivala 2021. 

Danas će Muzička škola "Isidor Bajić" od 9-17h biti domaćin međunarodnog takmičenja "dr Jovan Jovičić", a onda će u 17h nastup na gitari imati Milica Ristić  i biti izveden koncert pobednika takmičenja. 

Već od 18h će biti koncerti Ivana Hočevara i  Dua ALNO (Novak Miljković j Aleksandar Antić). I onda sutra od 19h u Gradskoj kući NS će svirati Edin Karamazov i Stana Krstajić, kao i Anton Baranov.

Simfonijski orkestar Akademije umetnosti Novi Sad održaće koncert sutra veče (13.04.) u Beogradu, na sceni velike dvorane Kolarčeve zadužbine. Dirigent je profesor Andrej Bursać, solisti su - Džejms Nioraku Šlefer, šakuhači, Joko Reikano Kimura, koto, Aleksandra Krčmar Ćulibrk, violina, Kristof Jan, violončelo. Program celovečernjeg koncerta čine dela kompozitora – Aleksandre Vrebalov (Srbija-SAD), Igora Stravinskog, Džejmsa Niorakua Šlefera. 

Komentari (0)

Kultura