Aktuelno iz kulture

Aleksandar Stankov: "Anime simfonija" je vrhunski spoj opere i pop muzike

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

09:57

Aleksandar Stankov: "Anime simfonija" je vrhunski spoj opere i pop muzike
Aleksandar Stankov - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put u Srbiji ujediniće se dva udaljena sveta - najpopularniji anime filmovi i igre i operski orkestar Srpskog narodnog pozorišta, pod dirigentskom palicom japanskog maestra Keničija Simure i to 14. decembra u Novom Sadu i 15. u Domu omladine Beograda.

Prema rečima direkrora SNP Aleksandra Stankova u "Anima simfoniji"  Simura je napravio vrhunske muzičke aranžmane koji spajaju operu i neku vrst pop muzike.

"Opera SNP-a stalno pojušava da ostane u dodiru sa najmlađom publikom. Decembar je prednogovogodišnji period kad svake godine priremamo novine za najmlađu publiku", podsetio je Stankov, koji ističe da će repertoar naročito biti interesantan ljubiteljima anime crtanih filmova i video igara.

SNP je i ranije imalo ovakve projekte u cilju omasovljavanja svoje mlade publike, a jedan od njih bila "Rok opera" nastala 2017. godine.

"To se pokazalo blagorodno za naš teatar i od 2017. broj publike na operskim predstavama je drastično porastao. Nama je cilj da podmladimo publiku i da je edukujemo šta je pozorište, a na njima je da sami odluče šta će da prate", naveo je Stankov.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Među ljudima koji se ne bave umetnošću Stankov vidi veliku zabrinutost i neizvesnot šta će biti sledeće godine, ali umetnici su specifični po tome što ne obraćaju pažnju na događaje oko njih jer je "umetnost u svakoj situaciju uspela da preživi".

Stankov je rekao da je plan SNP-a za 2023. godinu "mnogo koprodukcija i saradnje sa teatrima u regionu i svetu", a između ostalog pripremaju premijeru "Evgenija Onjegina" za Dan SNP-a 28. mart. 

"SNP ima dugu tradiciju od 1861. godine. Preživelo je mnoge tektonske poremećaje, političke, ekonomske, zdravstvene, i siguran sam da će i ovo jednog dan biti iza nas. Umetnici u takvim situacijama dobiju veći podstrek i polet. U pandemiji smo videli da su naši umetnici uspeli da održe pozitivan duh u našem gradu i van Novog Sada", rekao je Stankov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura