Aktuelno iz kulture

Koncerti klasične muzika i džeza u Beogradu i Novom Sadu: Stefan Milenković, Big Bend RTS, "Muzikon"...

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

14:05

Koncerti klasične muzika i džeza u Beogradu i Novom Sadu: Stefan Milenković, Big Bend RTS, "Muzikon"...
Koncerti klasične muzika i džeza u Beogradu i Novom Sadu: Stefan Milenković, Big Bend RTS, "Muzikon"... - Copyright Tanjug/Igor Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Violinisti Stefan Milenković i Una Stanić, Big Bend RTS i Jan van Duikeren, instrumentalni džez sastav "Schime" i orkestar "Muzikon" održaće koncerte večeras i sutra u Beogradu i Novom Sadu.

Poznati holandski trubač, kompozitor i aranžer Jan van Duikeren prvi put biće gost Big Benda RTS na koncertu večeras u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a dirigent je Vladimir Krnetić.
Sarađivao je sa velikim brojem umetnika: Džo Bonamasa, Piter Mafej, Lajonel Riči, Džejms Karter, Mišel Kamilo, Šila E, Dejv Stjuart (Eurythmics), Dajana Ros, Kendi Dafler.

Umetnik Jan van Duikeren iz Roterdama, rođen u Šiedamu 1975, spada u odabranu grupu međunarodno priznatih holandskih džez muzičara.

Kvinsi Džons ga je prepoznao kao jednog od najboljih holandskih svirača, a njegova široka muzička interesovanja i svestranost obezbedili su mu uspeh i slavu veoma traženog soliste.

Ova popularnost mu je obezbedila važan niz muzičkih izleta sa vodećim akterima i bendovima koji predstavljaju sve muzičke žanrove, od Pola Velera, dr Džona, dr Lonija Smita, Krisa Mekbrajda, Džoa Bonamasu, New Cool Collective.

Tokom 1997. godine, holandskog muzičara je otkrila sunarodnica – popularna saksofonistkinja Kendi Dafler sa kojom je do sada radio na mnogim turnejama i albumima.

Ova saradnja ne samo da je Janu donela svetsku slavu kao solisti, već se pretvorila i u snažnu saradnju i prijateljstvo koje traje do danas.

Kendi Dafler je nastupala više puta na našem najmasovnijem džez festivalu ikada – Nišville u Nišu, čak je bilo reči i da će postati počasna građanka ovog grada na reci Nišavi.

Pored sopstvenih projekata, Jan van Duikeren trenutno nastupa sa: Džez orkestrom Koncertgebau, New Cool Collective Big Bendom, Roterdamskim džez orkestrom, Marco Borsato bendom, Kendi Dafler.

Ovaj koncert realizuje se u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda. 

Big Bend RTS je preko 70 godina predstavnik vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike. 

Dom omladine je institucija koja od 1971. godine organizuje kultni Beogradski džez festival i kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni. 

Publici će do kraja godine zajednički predstaviti još izuzetnih umetničkih programa.

Drugi koncert u okviru ovogodišnje muzičke sezone u Gradskoj koncetnoj dvorani Novog Sada nastavlja se večeras, 23.03. nastupom sastava Melange: Schime & Muzikon, od 20 časova, a zanimljvio je da će im se na samoj sceni pridružiti i poznati TV voditelj Galeb Nikačević.

Kamerni orkestar "Muzikon" je multimedijalni sastav koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju koncertnog izvođaštva.
Misija kamernog orkestra jeste da pozicionira najkvalitetniju klasičnu muziku u srce današnje kulture.

Sastav “Muzikon" u formi Kamernog orkestra postoji od 2017. godine, kada je održana prva koncertna sezona "Hypercube". Nakon toga orkestar izvodi redovne koncertne sezone na Kolarcu.

Stalni umetnički direktori i vođe deonice orkestra su: Miloš Petrović (umetnički rukovodilac), Jelena Ristić (Royal Concertgebouw), Jorg Vinkler (Orchestra Maggio del Fiorentino), Branko Kabadaić (Bamberg Symfoniker).

Važan segment Muzikon orkestra je i razvoj domaćeg stvaralaštva, i tako je bend poručio i izveo kompoziciju "Simfoniju broj 1" Aleksandra Sedlara, a za ovaj koncert Sedlar je dobio nagradu Kompozitor godine, a radili su i delo za dva klavira i gudački orkestar, poznate tražene kompozitorke Anje Đorđević, i ostvario je upravo saradnju sa džez sastavom "Schime" tako što je izvodio njihove kompozocije u aranžmanu za džez kvartet i gudački orkestar.

Ovaj projekat je imao i nastup na prestižnom Moers džez festivalu u Nemačkoj u maju 2021. godine.

Muzikon je nastupao nekoliko puta sa kolegom Stefanom Milenkovićem na Kolarcu i posebno na otvorenom, u Botaničkoj bašti 2021, kada su imali očigledno retko izvanrednu hemiju, a orkestar je imao i koncept nekih koncerata poput projekta Rock Opera, dakle spoj modernog svetskog rokenrola sa klasikom i neprolaznim vrednostima.

Svečani koncert otvaranja 51. Međunarodnog takmičenja Muzičke Omladine biće održan sutra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, gde će nastupiti violinisti Stefan Milenković i Una Stanić, kamerni ansambl “Metamorfozis” i violista Saša Mirković.

Na repertoaru je ruski kompozitor Dmitrije Šostakovič - “Kamerna simfonija, ce-mol, op.110a" sa pet stavova - “Largo", "Allegro molto", "Allegretto", "Largo" i “Largo", u izvodjenju “Metamorfozisa” i Saše Mirkovića, koji će prirediti i naredno delo - “Kontrapunkt 1-4" Johana Sebastijana Baha.

Treće poglavlje čine umetnici na violini - Stefan Milenković i Una Stanić, sa kompozicijom takođe od Baha - “Koncert za dve violine i orkestar, de-mol".

Tako će se Stefan Milenković vratiti na velika vrata u Kolarac, nakon manje pauze, jer je poslednji put ovde nastupao u decembru 2021. godine.

U međuvremenu je bio deo velikog projekta “Rock El Clasico” sa sarajevskim rokerom Dr Neletom Karajlićem, kao spoj rokenrola i klasične muzike.

Tokom 2021/2022. godine nastupali su za uži krug ljudi prvo u Narodnom pozorištu, onda na svetskoj manifestaciji Expo Dubai, i kao pravi spektakl na Stadionu Tašmajdan i Kneževom Arsenalu u Kragujevcu, na 12. izdanju rok festivala Arsenal fest.

Osim spomenutog koncerta u Botaničkoj bašti 2021. sa orkestrom “Muzikon”, Milenković je nastupao i u Novom Sadu poslednjih godina, gde živi nekoliko godina, od pandemije korona virusa, gde je zaposlen kao profesor na Muzičkoj akademiji i kao umetnički direktor Gradske konceretne dvorane. 

U Srpskoj Atini je nastupao 2021. tokom manifestacije i Fondacije Evropske prestonice kulture, na otvorenom sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, i na muzičkim festivalima u Pančevu i Banja Luci prethodnih sezona.

Komentari (0)

Kultura