Aktuelno iz kulture

Ruska pijanistkinja Aleksandra Dovgan: Kolarac je divan, nadam se blagonaklonoj publici

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

16:18

Ruska pijanistkinja Aleksandra Dovgan: Kolarac je divan, nadam se blagonaklonoj publici
Ruska pijanistkinja Aleksandra Dovgan: Kolarac je divan, nadam se blagonaklonoj publici - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ruska pijanistkinja Aleksandra Dovgan nada se da će ostaviti dobar utisak u svom prvom susretu sa srpskom publikom večeras (20:00) na koncertu u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Dovgan je rekla Tanjugu da je beogradska "dvorana divna, a akustika je dobra" i da se nada dobrom koncertu potšo će biti sniman. "Veoma sam srećna što sam prvi put u Srbiji i uzbuđena sam zbog koncerta. Nikad nisam svirala za Srbe i nada se da će sve biti dobro i da će publika biti blagonaklona", rekla je Dovgan.

Na programu koncerta, koji će biti održan u okviru "Stenvej end sans" koncertne sezone, Dovgan će izvesti "Sonatu A mol, KV 310/300d" Volfganga Amadeusa Mocarta, "Sonatu op. 81a, Les adieux" Ludviga Van Betovena, kao i "Tri Intermeca op.117" Johanesa Bramsa i "Hendl varijacije op. 24".

Mlada Dovgan, rođena 2007. godine, priznala je da če joj veliki iuzazov biti da u prvom delu koncerta izvede vrlo sličnu muziku Mocarta i Betovena i da naglasi njihove razlike. Pijanistkinja je dodala da se raduje beogradskom koncertu i zbog Bramsa jer joj se njegova muzika sve više i više svira kako ga svira na pozornici.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Organizatori iz Pijano lenda su u najavi koncerta naveli da su "spontana dubina izražajnosti i svesnost, zajedno sa koloritom neverovatne lepote i preciznosti, prepoznatljive karakteristike pijanizma" Dovgan.

Upitana koliko joj je važna i koliko utiče publika na njen nastup, Dovgan je rekla da ona ima svoj uticaj, ali da je najvažnije da svira dobro, i da u svom izvođačkom pristupu smatra da su obe stvari važne, ali da su "osećanja važnija od tehnike".

"Volela bih da sviram koncerte, da uživam u muzici, da upoznajem nove ljude i stičem prijatelje. Da sviram i odrastam", rekla je Dovgan o svojim planovima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura