Aktuelno iz kulture

Uhvaćeni osumnjičeni za krađu drevnih keltskih zlatnika iz muzeja u Nemačkoj: Veliki broj novčića nepovratno izgubljen

Komentari

Autor: Art Newspaper

24/07/2023

-

10:34

Uhvaćeni osumnjičeni za krađu drevnih keltskih zlatnika iz muzeja u Nemačkoj: Veliki broj novčića nepovratno izgubljen
Uhvaćeni osumnjičeni za krađu drevnih keltskih zlatnika iz muzeja u Nemačkoj: Veliki broj novčića nepovratno izgubljen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni za krađu 483 keltska zlatnika iz Keltskog i rimskog muzeja u Manhingu koja se dogodila prošlog novembra, konačno su uhapšeni, piše Art Newspaper. Četvorica muškaraca osumnjičena za pljačku pronađeni su nakon duge potrage, a kod jednog od njih pronađena je plastična kesa puna grumena zlata, koji se po sastavu poklapaju sa nestalim zlatnicima, što znači da je većina najverovatnije pretopljena. 

Novčiće je pre 23 godine otkrila grupa arheologa, na području gde se nalazilo keltsko naselje Opidum Manhing, a istraživanja još traju. Područje keltskog naselja smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta severno od Alpa.

Mada je materijalna vrednost novčića oko 250.000 evra, imaju nemerljiv kulturni značaj, pa se procenjuju i na višemilionske iznose.

profimedia

 

"Sedamdeset novčića je nepovratno izgubljena. Još ima nade da ćemo pronaći ostale, rekao je bavarski ministar nauke i umetnosti Markus Blume.

Kroz DNK dokaze istražitelji su povezali trojicu od četvorice ljudi sa nizom pljački u periodu od 2014. do danas, kako u Nemačkoj, tako i u Austriji. Oni se terete da su pljačkali supermarkete, kazina i benzinske pumpe, a ne isključuje se mogućnost da su u "poslu" još od devedesetih.

Joahim Herman, bavarski Ministar unutrašnjih poslova opisao ih je kao "profesionalne provalnike", a tužilac u ovom slučaju Nikolas Kaczinski, istakao je da je jedan od osumnjičenih radio kao inženjer telekomunikacija. U nekoliko pljački za koje se sumnjiče, onesposobljavani su sistemi alarma i obaveštavanja policije.

Policija sumnja da su ostalo zlato zakopali i sada pretražuju lokacije u okolini grada Šverina.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu