Aktuelno iz kulture

Srpsko dramsko pozorište sa 50 glumaca osnovano u Čikagu: Deca i roditelji zajedno na sceni

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

15:51

Srpsko dramsko pozorište sa 50 glumaca osnovano u Čikagu: Deca i roditelji zajedno na sceni
Tanjug/Igor Obradović/Privatna arhiva - Copyright Tanjug/Igor Obradović/Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Srpsko dramsko pozorište koje broji više od 50 glumaca, osnovano je u Čikagu pri Crkvi Svetog Nikole, u okviru novog Sportsko-kulturnog centra "Nikola Tesla".

Najmlađi članovi ovog teatra za jesen pripremaju predstave "Kako su postale ružne reči" Duška Radovića i jednu specijalno za njih napisanu - "Ko se zadnji smeje". Upravnik pozorišta Igor Obradović napominje da je osnivanje Srpskog dramskog pozorišta sjajna vest za zajednicu koju predstavlja.

"Verujemo da naša zajednica u Čikagu i SAD, stvaranjem Srpskog dramskog pozorišta nije dobila samo još jedno pozorište već instituciju koja će promovisati srpsku kulturu, čuvati tradiciju, jezik i raditi na povezivanju naših organizacija iz matice i rasejanja", naveo je za Tanjug Obradović koji je izrazio uverenje da će zahvaljujući imanju koje je srpska crkva kupila u Lajonsu, Čikago dobiti savremenu scenu na kojoj će se izvoditi predstave za pamćenje.

Obradović je glavni glumac u krakometražnom filmu "Sladoled", prikazanom na više od 20 festivala širom sveta. Premijera ovog ostvarenja biće u Srbiji, na Karlovci film festivalu 12. avgusta.

On kaže da su želeli da pokrenu pozorište koje će tinejdžere podstaći da uče srpski, jer je primetno da im nivo znanja opada kada krenu u školu i počnu više da govore engleski.

"Posebno me raduje što mnogi od njih raspust koriste da vežbajući tekst uče srpski i što su mi poslali snimke kako se pripremaju za predstavu 'Ko se zadnji smeje' čak i tokom obilaska stadiona u Majamiju na kojem Novak pobeđuje, ali i sa vožnje kvadova u Srbiji", naveo je Obradović.

Tanjug/Igor Obradović/Privatna arhiva

 

 

 

Kako je dodao, želja im je i da sarađuju sa pozorištima iz Čikaga i Kanade i da zajednički organizuju Dane srpskog pozorišta gde bi se svaki teatar predstavio bar sa jednom predstavom.

Naglašava da pozorište nisu osnovali samo kao novi vid "zabave" već da uz ozbiljan rad naprave rezultate. Kako kaže, namera im je da predstave koje pripreme pokažu i deci širom Srbije, Republike Srpske i Amerike ali i da budu domaćini i pozorištima kako iz Srbije, našeg regiona, tako i onima iz šire dijaspore.

"Postavljanjem pozorišnih komada želimo da decu na drugačiji način inspirišemo da poboljšaju znanje i da to što nauče prenesu na vršnjake", naveo je Obradović i podsetio na značaj negovanja srpskog indentiteta, ali i na činjenicu da je i predsednik Srbije apelovao i na decu iz regiona da neguju srpski i uče "ćirilično pismo".

Tanjug/Igor Obradović/Privatna arhiva

 

 

Dodao je da ga raduje što su objedinili dečje i pozorište za odrasle, i što su se i naši ljudi i iz okoline Čikaga aktivno uključili u aktivnosti Sportsko-kulturnog centra Nikola Tesla.

"Važno nam je i to što već imamo i komad 'Ko se zadnji smeje' koji je specijalno za nas napisala Silvija Otašević iz Majamija, dobitinica prve nagrade Matice iseljenika za dečju književnost Rastko Petrović, ustanovljene povodom sedam decenija rada te veoma važne institucije. Otašević je dobitnica i dva Dositejeva pera, o kojem odlučuju beogradski đaci koji su dve njene knjige "Olimpijski san" i "Plurkini musketari" poroglasili za najbolje", naveo je Obradović.

Predstava "Ko se zadnji smeje" protkana je srpskom tradicijom, ali i najsjajnijim činjenicama srpsko-američke istorije.

Obradović naglašava da će predstava publiku nasmejati i na trenutke emotivno dirnuti, i pokazati im da prave vrednosti uvek pobeđuju.

"Predstava će biti izvođena uz moralnu podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu", kazao je Obradović.

Tanjug/Igor Obradović/Privatna arhiva

 

 

Važna stvar koju pripremaju je, kako kaže i komedija "Dupljaci" po tekstu Dragiše Kašikovića, jednog od najznačajnijih stvaralaca u dijaspori. Prema njegovim rečima, radiće i na tekstu osnivača Tesline naučne fondacije Nikole Lončara, kako bi priču o jednom od njavećih izumitelja koje je svet ikada imao, prijateljima širom SAD ispirčali na poseban način.

"Dodatna lepota našeg pozorišta je u tome što deca i roditelji imaju šansu da se nađu u istoj predstavi, kao što je bio slučaj u filmu "Sladoled", gde sam kadar delio sa ćerkom Anđelinom" kaže Obradović.

Podsetio je da je "Sladoled" uz film "Banović Strahinja" otvorio i Dane srpske dijaspore koje je organizovala Ambasada Srbije u Vašingtonu. Dodao je da u cilju njihove zajedničke misije očuvanja i promocije ćirilice Silvija Otašević upravo završava i "Vukovu ćiriličnu barku".

"Otašević je pokrenula besplatni sajt "Caka za đaka" - kreativnu prečicu za očajne male pisce, kaja će ih u četiri jednostavna koraka naučiti kako da napišu sastav kada zataji primena opštih pravila kao što su uvod, razrada i zaključak" kaže Obradović. 

Komentari (0)

Kultura