Aktuelno iz kulture

Kaleidoskop kulture: Umetnička smotra po kojoj se Srbija ističe u Evropi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2023

-

16:56

Kaleidoskop kulture: Umetnička smotra po kojoj se Srbija ističe u Evropi
Kaleidoskop kulture: Umetnička smotra po kojoj se Srbija ističe u Evropi - Copyright NSEPK/J. Ivanović

veličina teksta

Aa Aa

Postavio je Novi Sad na vrh kada su u pitanju manifestacije na evropskom nivou. Poneo je laskavo priznanje najboljeg evropskog trend brenda u oblasti kulture. Tokom šest godina okupio je više hiljada svetski poznatih umetnika i umetnica na jednom mestu. Tokom pet nedelja godišnje spajao je nespojivo. Predstavio najbolje što književnost, arhitektura, vizuelna, izvođačka i primenjena umetnost imaju da ponude. Uspešno je pokretao pogone zaboravljenog industrijskog nasleđa ali je sada u službi kreativnih industrija. Zaustavio je saobraćaj na jednom od najprometnijih bulevara u Novom Sadu. Najbitnije od svega, svojom umetničkom smotrom stavio je Srbiju rame uz rame sa ostalim evropskim državama. Pitate se koja je to jedna stvar koja povezuje sve navedeno? Odgovor se nalazi u novosadskom Kaleidoskopu kulture.

Najznačajnija umetnička smotra u ovom delu Evrope, šesti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu, od 7. septembra do 15. oktobra predstaviće najveća svetska umetnička imena, velikane srpske kulture i mlade stvaraoce u usponu, u najvažnijim prostornim legatima Evropske prestonice kulture – Distriktu i mreži kulturnih stanica. Tokom pet nedelja i kroz pet vrsta umetnosti, više od 1000 umetnika i umetnica slaviće 40 dana kulture zajedništva i odgovoriti na umetnički koncept „Neraskidive veze“.

NSEPK/M. Pudić

 

Najbrži pijanista na svetu, Peter Bence i Vojvođanski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, nastupiće na Korzu, 7. septembra, posle čega nas očekuje premijera multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“ u Distriktu 8. septembra, uz još dva izvođenja 9. i 10. septembra, koji kroz pet vrsta umetnosti, spaja više od 300 umetnika, praveći osvrt na sto godina Distrikta, tragom najznačajnijih umetničkih i društveno važnih događaja 20. i 21. veka.

NSEPK/V. Veličković

 

Dobitnik Gremija Džejson Majls, svetski virtuoz Stefan Milenković, najznačajnija domaća i regionalna imena književnosti Matija Bećković, Muharem Bazdulj, Milica Vučković, Jasminka Petrović, ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade, Danica Vukićević, dobitnik Prickerove nagrade, Nobelovog pandana u arhitekturi, Alehandro Aravena, renomirani dizajneri Goran Edi Tadić i Slavimir Stojanović Futro, jedan od najznačajnijih mladih slikara, Aleksandar Bajunović, samo su neki od imena koji će ove godine biti deo Kaleidoskopa kulture.

NSEPK/V. Veličković

 

Uz najznačajnija imena, publika će imati prilike da vidi do sada neviđene umetničke postavke, kao što je prva multimedijalna izložba o industrijskom nasleđu pod nazivom „Duh mesta“, zatim nesvakidašnju umetničku postavku „Od Konjovića do Marine Abramović“ koja će predstaviti dela velikana srpske umetnosti među kojima su – Petar Lubarda, Milena Pavlović Barili, Sava Šumanović, Milan Konjević, Olja Ivanjicki, Vladimir Veličković, Marina Abramović i drugi, izložba naivnog slikarstva svetskog renomea, nesvakidašnje umetničke instalacije i drugo.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura