Reflektor

Rozamund Pajk zvezda nove serije "Točak vremena", snimljene po legendarnim knjigama Roberta Džordana

Komentari

Autor: Entertainment Weekly

19/08/2021

-

16:31

Rozamund Pajk zvezda nove serije "Točak vremena", snimljene po legendarnim knjigama Roberta Džordana
Rozamund Pajk zvezda nove serije "Točak vremena", snimljene po legendarnim knjigama Roberta Džordana - Copyright Instagram.com/thewheeloftime

veličina teksta

Aa Aa

Dok ljubitelji epske fantastike željno čekaju prve epizode serija "Gospodar prstenova" i "Kuću zmajeva", moći će da gledaju još jednu dugoočekivanu televizijsku sagu - "Točak vremena", koja bi u novembru trebalo premijerno da se prikaže na Amazonovom Prajm servisu.

Reč je o ekranizaciji serije knjiga Roberta Džordana od ukupno 15 nastavaka, koje je pre "Igre prestola" bilo nezamislivo adaptirati za televiziju. Međutim, producent nove serije Raf Džadkins veruje da je sada pravi trenutak za to.

Ovo nisu princeze koje se vrte okolo u lepih haljinama

"'Točak vremena' je prva serija epske fantastike koja je zaista uronila u politički i kulturološki svet svih tih različitih likova. Takođe, bio je to jedan od prvih prikaza perspektiva različitih likova, tako da pratite grupu, u kojoj svako od članova ima svoju misiju i drugačiji pristup", kaže on za Entertejnment vikli.

"Točak vremena" se razlikuje od drugih franšiza i po načinu na koji naglašava ženske likove. Najvećim kraljevstvom u romanima vlada kraljica, te je u pitanju suštinski matrijarh. Kraljica će pre ostaviti krunu svojoj ćerki, nego sinu, dok krhki mir održava ženski mistični red poznat kao Aes Sedai.

"To nisu samo princeze koje se vrte okolo u lepim haljinama. To su žene koje rade, vladaju, isceljuju", kaže kostimografkinja Ajsis Musenden. 

Od njih je najistaknutija Morena (Rozamund Pajk), koja spasava grupu mladih, nakon što čudovišta napadnu njihovo selo. 

"Iako joj isprva ne veruju, oni polaze sa njom na putovanje koje će ili spasiti ili uništiti čovečanstvo", kaže Pajk.

Morena je kao član reda Aes Sedai, majstor kanalisanja magične sile, kojoj su u davnoj prošlosti ovog izmišljenog sveta mogli da pristupe i muškarci i žene, ali je zlo ukaljalo njenu mušku komponentu, tako da Aes Sedai progone sve muškarce koji se bave misticizmom i oduzimaju im njihove moći.

Prenošenje tako velike priče na male ekrane nije bio lak zadatak, posebno ako imamo u vidu karantinsku godinu, a Džadkins i njegov tim rizikovali su da svojim prikazom razbesne milione vatrenih obožavalaca "Točka vremena".

Snimanje je trajalo dve godine, uglavnom na lokacijama širom Istočne Evrope.

"Doslovno smo izgradili Šadar Logot za samo 15 minuta epizode, jer je to važno za seriju", objašnjava Džadkins opisujući napušteni grad, koji je pritisnut tamnom energijom, koja odbija čak i trolove. 

Džadkins se nada da će istražiti sve različite uglove knjiga i da će proširiti zaplet u odnosu na prvu Džordanovu knjigu. Amazon je već kupio drugu sezonu, ali je producent svestan da nema opuštanja. 

"Pokušavam da se držim kičme i srca knjiga i da to prenesem na ekran. Ako to uspešno uradim, priča i likovi će se sami prodavati", kaže on.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura