Reflektor

Čuveni Pajtonovac Džon Kliz u novoj seriji ispituje granice političke korektnosti

Komentari

Autor: Daily Mail

24/08/2021

-

21:18

Čuveni Pajtonovac Džon Kliz u novoj seriji ispituje granice političke korektnosti
Čuveni Pajtonovac Džon Kliz u novoj seriji ispituje granice političke korektnosti - Copyright AP/Amel Emric

veličina teksta

Aa Aa

Džon Kliz planira da zada udarac političkoj korektnosti svojom novom dokumentarnom serijom, nakon što je BBC privremeno uklonio jednu epizodu njegovog "Faličnog pansiona" (Fawlty Towers) zbog "zastarelog rečnika".

Džon planira da istraži "šta se može, a šta ne može reći" u današnje vreme, istakavši da je politička korektnost započela kao "dobra ideja", ali da društvo ne bi trebalo da se orijentiše prema njoj.

On će udružiti snage sa još neimenovanim poznatim ličnostima koji su "otkazani" (cancelled), a u seriji će se pojaviti i oni koji promovišu "kulturu otkazivanja".

Govoreći o seriji koja će nositi naziv "John Cleese: Cancel Me", tvorac čuvene humorističke serije "Monti Pajton" kaže da je oduševljen prilikom da sazna o svim aspektima političke korektnosti.

"Postoji toliko toga što ne razumem, poput toga kako se besprekorna ideja: 'Hajde da svi budemo fini prema ljudima', prerasla u nekim slučajevima u potpuni apsurd", rekao je on za Dejli Mejl, odmah dodao:

"Želim da iznesem različita razmišljanja na videlo, kako bi ljudi mogli jasnije da vide sa čim se slažu, sa čim se ne slažu i oko čega još ne mogu da se odluče".

Ranije je BBC uklonio jednu od epizoda "Faličnog pansiona" zbog rasističkog rečnika jednog od likova, majora Govena, što je Klis nazvao "glupim". 

"Mi nismo podržavali njegova gledišta, mi smo ih ismevali", rekao je Klis.

Serija "John Cleese: Cancel Me" prikazivaće se na britanskom Kanalu 4.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura