Reflektor

Beogradska premijera filma o Zoranu Radmiloviću: "Glumčina" u Ateljeu 212

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2021

-

09:29

Beogradska premijera filma o Zoranu Radmiloviću: "Glumčina" u Ateljeu 212
Beogradska premijera filma o Zoranu Radmiloviću: "Glumčina" u Ateljeu 212 - Copyright Atelje212

veličina teksta

Aa Aa

Na Velikoj sceni "Mira Trailović" Ateljea 212 u četvrtak, 7. oktobra, biće održana beogradska premijera dokumentarnog filma "Glumčina".

Pred publikom će se naći priča o velikom srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću, koji je obeležio drugu polovinu 20. veka svojim jedinstvenim darom i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog teatra i kinematografije.

U filmu učestvuju: Milan Caci Mihailović, Selena Vicković, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Bratislav Đorđević, Seka Sablić, Miloš Vešović, Zdravko Šotra, Goran Marković, Svetlana Bojković, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Novica Nikić, Milica Kralj, Ljuba Milunović i Vladimir Đuričić.

Scenario je uradio Milan Caci Mihailović, snimatelj je Bojan Jovanović, montažu je uradio Boban Rajković, producent je Oliver Paunović, a reditelj Vladimir Ristić.

Čuveni glumac je rođen 13. maja 1933. godine, u Zaječaru. Iako je ostvario niz uspešnih uloga u pozorištu (bio je stalni član Ateljea 212 od 1968. godine do smrti), na filmu i televiziji, sve su one ostale u senci "uloge života" u "Kralju Ibiju". Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je i u pozorišnoj predstavi "Radovan III", po kojoj je i dobio titulu Kralja humora i improvizacije.

Svoju poslednju, 299. predstavu, "Radovan III" je odigrao 9. juna 1985. godine, uz velike bolove, ali opet, uz njegovu veliku želju, predstava je održana do kraja. I u takvom stanju publiku je nasmejao do suza i odigrao maestralno.

Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života, na Prvoj hirurškoj klinici, od problema sa digestivnim traktom. Kremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Preporuka za vas

Hana Selimović o svom liku u seriji "Besa": Publika će Divnu imati prilike da vidi i u ljubavnom zapletu
Jovana Gavrilović: Osetila sam iskonski strah u scenama ubistva i silovanja u seriji "Branilac"
Milošu Loliću nagrada "Ljubomir Muci Draškić" za režiju Handkeovog "Kaspara"
Miloš Timotijević za Euronews Srbija: Ćutanje, povlačenje, sklanjanje u mirne tokove sopstvenih života nas je i dovelo tu gde smo danas

Komentari (0)

Kultura