Aktuelno iz kulture

Zoran Radmilović, bio i ostao čudo

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2021

-

15:15

Zoran Radmilović, bio i ostao čudo
Spomenik Zoranu Radmiloviću - Copyright zajecaronline.com/Ognjen Branković

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan pre 36 godina preminuo je glumac Zoran Radmilović. Tim povodom, u čast velikana našeg glumišta, glumci Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović", Nataša Petrović, Branislav Mijatović i Gabrijel Bećarević, položili su cveće na njegov spomenik.

Od kada je spomenik podignut 2008.godine, svake godine 21. jula predstavnici zaječarskog teatra odaju poštu jednom od naših najboljih glumaca i najvećih komičara.

Vladimir Ðuričić, direktor zaječarskog teatra, kazao je: "Kao što je bio čudo za života jer je pomerio granice glume, Zoran Radmilović je i 36 godina posle smrti pravo čudo jer za razliku od mnogih glumaca koji su odličnim ulogama obeležili svoju epohu, ali se nažalost zaboravilo na njih, Radmilović je i sada življi nego ikad."

Zoran Radmilović je rođen u Zaječaru 11. maja 1933. Završio je zaječarsku gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine.

Od 1962. do 1968. godine, Zoran Radmilović je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja "Dobričin prsten".

Atelje212

 

Svoju poslednju, 299. predstavu "Radovan III" odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja.

Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života. Kremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Kada je doneta odluka da se u Zaječaru organizuje pozorišni festival koji nosi njegovo ime ispravljena je nepravda prema još jednom Zaječarcu prema kome se njegov grad dugo nije odnosio kako treba.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje "Zoran Radmilović", veoma omiljenu i cenjenu među glumcima, do sada su dobili: Milan Gutović, Lazar Ristovski, Žarko Laušević, Anica Dobra, Lidija Stevanović, Dragan Mićanović, Goran Šušljak, Rastko Lupulović, Branimir Popović, Sergije Trifunović, Anita Mančić, Nebojša Dugalić, Nebojša Glogovac, Vladimir Šurčubić, Bojan Dimitrijević, Miodrag Pejaković, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Pavle Pekić, Igor Ðorđević, Petar Kralj, Branimir Brstina, Svetlana Bojković, Borko Perić, Rade Šerbedžija, Boris Isaković i dr.

Takođe, ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, kao i zaječarsko pozorište, a pre 13 godina u blizini pozorišta, kod gradske biblioteke, podignut mu je doličan spomenik.

Podsetimo, promocija knjige "Čarobnjak Radmilović" hroničara-glumca Milana Cacija Mihailovića u vidu scenskog izvođenja održana je na Velikoj sceni pozorišta Atelje 212 ovog maja, na 88. rođendan legendarnog glumca Zorana Radmilovića.

Komentari (0)

Kultura