Reflektor

Zvezda klasične muzike Rahlin sa suprugom Sarom nastupa na Kolarcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2021

-

12:22

Zvezda klasične muzike Rahlin sa suprugom Sarom nastupa na Kolarcu
Zvezda klasične muzike Rahlin sa suprugom Sarom nastupa na Kolarcu - Copyright Julia Wesely

veličina teksta

Aa Aa

Zvezda klasične muzike, violinista, violista i dirigent, Julijan Rahlin održaće koncert za violinu i violu 12. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, zajedno sa svojom suprugom, violinistkinjom Sarom Mekelrevi.

Na programu će se naći kompozicije Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva. 

Rahlin je poreklom iz Litvanije, a tokom karijere duge preko 30 godina širom sveta je nastupao kao dirigent, solista, predavač, umetnički direktor.

Kao violinista, Rahlin je scenu delio sa skoro svim većim orkestrima i dirigentima, a njegove energične i emotivne interpretacije donele su mu status zvezde klasične muzike. Instrumenti na kojima Rahlin svira su violina Stradivari "ex Liebig" iz 1704. godine i viola Lorenco Storioni iz 1785. godine.

Dirigovao je Čikaškim simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom, Berlinskim koncertnim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom, Moskovskom filharmonijom, Kineskom filharmonijom, Helsinškom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula, i simfonijskim orkestrima iz Beča, Birmingema, RAI Torino, kao i na festivalima Grand Teton i Verbier. Rahlin je glavni gostujući dirigent Kraljevske orkestra Turku i Simfonijskog orkestra Kristiansand.

Snažan zagovornik širenja relevantnosti klasične muzike u današnjim kulturnim okvirima, Rahlinovi projekti sa savremenim kompozitorima i međusobnom saradnjom okupili su umetnike iz različitih disciplina, porekla i žanrova.

Blisko je sarađivao sa Kšištofom Pendereckim, Gijom Kančelijem, Vangelisom i Lerom Auerbah, čija je dela premijerno izvodio. Takođe je sarađivao i sa Džonom Malkovičem, Žerarom Depardjeom i Rodžerom Murom. Nekoliko puta je veoma zapaženo nastupao i u Srbiji, na oduševljenje domaće publike. 

Julijan Rahlin dobitnik je brojnih nagrada i ambasador je dobre volje Unicefa za Dečji fond Ujedinjenih nacija. Godine 2013. nastupio je zajedno sa Zubinom Mehtom i Bavarskim državnim orkestrom na istorijskom koncertu "Mir za Kašmir" u Srinagaru u Kašmiru, što je bilo prvo izvođenje jednog zapadnog orkestra u tom regionu.

Sarah Mekelrevi jedna je od retkih muzičara podjednako virtuoznih na oba instrumenta, violini i violi. Nastupala je kao solista u sezoni 2021/22 sa  Helsinškom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Varšavskom filharmonijom i Kraljevskom Liverpulskom filharmonijom.

"Osnivač je nagrađivanog Linden gudačkog kvarteta, a trenutno je jedan od najtraženijih muzičara u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Mekelrevi  svira na violini Ferdinando Galjano iz 1791. godine i violi Lorenco Storioni iz 1785. godine", navodi se u saopštenju Centra beogradskih festivala, koji organizuje koncert. 

Ulaznice po ceni od 1000 i 1500 dinara mogu se nabaviti onlajn na sajtu Kolarčeve zadužbine, kao i na blagajni Kolarca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura