Reflektor

Izložba Eme Bregović: Neki su radovi malo impulsivniji, ali zajednička tematika su nerazrešeni konflikti

Komentari

Autor: Euronews/ S. Š.

08/06/2021

-

14:54

Izložba Eme Bregović: Neki su radovi malo impulsivniji, ali zajednička tematika su nerazrešeni konflikti
Izložba Eme Bregović: Neki su radovi malo impulsivniji, ali zajednička tematika su nerazrešeni konflikti - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Vizuelna umetnica Ema Bregović predstaviće svoje radove nastale u poslednjih nekoliko godina na izložbi pod nazivom "Don`t Worry", a koja će biti otvorena 12. juna (20h) u bioskopu "Balkan" u Beogradu.

Bregovićeva je rođena u Parizu, ćerka je poznatog muzičara Gorana Bregova, a budući da su njeni koreni vezani za Jugoslaviju, zemlju koja više ne postoji, umetnički izraz koristi kao "jedini način komunikacije sa sopstvenim višestrukim identitetima, nerazrešenim fantomskim granicama i nepouzdanim geografskim odrednicama.

Promo

 

"Ime izložbe je mali eho na trenutnu situaciju, na naše društvo, i način življenja, a na neki način i na često tešku izradu mojih projekata. Pokazujem radove nastale u poslednjih pet-šest godina. Neki projekti su zahtevali mnogo godina da se završe, često su bili i dalje u procesu rada. Neki su malo impulsivniji, ali svi se artikulišu oko zajedničke tematike nerazrešenih konflikata, kompleksnih odnosa između našeg društva, umetnosti i politike", kaže Ema Bregović.

Kao neverovatnu priliku doživljava mogućnost da izlaže u kultnom "Balkanu".

"Vrlo sam uzbuđena zato što prvi put imam ovoliki prostor i slobodu, i htela bih da tokom izložbe ljudi osete taj odnos između prostora i skulptura, i načina na koji se ta relacija kreira", poručuje umetnica.

Promo

 

Ema Bregović je magistrirala na Školi lepih umetnosti u Nantu (Francuska) 2018. godine, a  trenutno živi i radi na relaciji Beograd-Pariz. 

Zdrav humor i ironični odmak

"Najznačajnija dela mlade umetnice prikazuju sinestetičku harmoniju između poezije i nasilja, odražavajući njenu katarzičnu potragu za mirom, jedinstvom i spokojem izgubljenim kroz jugoslovenske ratove", navode iz Fondacije Saša Marčeta, organizatora izložbe čija je kustoskinja direktorka te fondacije Ksenija Samardžija.

Promo

 

"Radovi Eme Bregović na posmatrača deluju veoma neposredno, prepoznatljivošću oblika i materijala koje uključuju, uvodeći ih u specifične odnose koji iniciraju finu igru kognitivnih i estetskih aspekata suočavanja sa delom. Tu se susreću istorija umetnosti i popularne kulture, kao i predmeti iz domena uzvišenog i banalnog.

U njenom pristupu, pritom, ima veoma mnogo lakoće i benevolentnosti, zdravog humora i ironičnog odmaka od standardnih klasifikacija i hijerarhizacija slika i oblika, a posebno od njihovog jednoznačnog određivanja u domenu politika identiteta, bilo da su oni određeni kao verski, etnički, socijalni ili rodni", reči su Stevana Vukovića, člana programskog saveta Fondacije Saša Marčeta.

Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 4. jula, a radno vreme bioskopa "Balkan" je od 11 do 20 sati, od utorka do subote.

Komentari (0)

Kultura