Reflektor

Blago Rima stiže u Novi Sad: Izložba dela renesansnog slikara Jakopa Basana u Muzeju grada

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

09:50

Blago Rima stiže u Novi Sad: Izložba dela renesansnog slikara Jakopa Basana u Muzeju grada
Wikimedia/Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank - Copyright Wikimedia/Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Basanova - Godišnja doba iz rimske Galerije Borgeze u Novom Sadu" biće otvorena za javnost danas, 7. septembra u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada i trajaće do 30. oktobra, saopštili su danas organizatori.

"Zahvaljujući otvorenoj saradnji Galerije Borgeze u Rimu, jednog od najznačajnijih svetskih muzeja, srpskoj publici možemo predstaviti slike 'Proleće', 'Jesen' i 'Pastoralnu scenu' Jakopa dal Pontea, zvanog Jakopo Basano, kojima se pridružuje i 'Hrist u kući Levijevoj' koja dolazi iz radionice porodice Basano i čuva se u Muzeju grada Novog Sada", kaže se u saopštenju.

Kako je istaklnuto, tri slike koje se pripisuju Jakopu Basanu (oko 1510–1592), slikara iz porodice Dal Ponte zvanih Basano po imenu grada iz kojeg potiču, prikazuju godišnjih doba i značajno su svedočanstvo njegovog stvaralaštva sedamdesetih godina 16. stoleća, kada je doživelo najveću ekspanziju.

"Pripadaju široj kategoriji biblijsko-pastoralnih i seoskih slika koje je ovaj slikar stvarao tokom te decenije, čija se tema - bila ona duhovna ili svetovna - obrađivala tako što se veliki prostor posvećivao ambijentaciji u pejzaž, opisu različitih aspekata svakodnevnog života i prikazu životinja", kaže se u saopštenju.

Izložba je ostvarena zahvaljujući saradnji Ambasade Italije, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Galerije Borgeze u Rimu, Grada Novog Sada i Muzeja grada Novog Sada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura