Reflektor

Muzikom protiv kiše: Bogata koncertna nedelja u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

18:20

Muzikom protiv kiše: Bogata koncertna nedelja u Beogradu
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francusko-španski muzičar Manu Čao, američki gitarista Marko Mendoza, domaće grupe "Partibrejkers", "Galija", Vlatko Stefanovski, Rambo Amadeus, neki su od umetnika koji će imati koncerte do kraja nedelje u Beogradu.

Marko Mendoza, jedan od najistaknutijih bas gitarista na svetu, nakon uspešnog koncerta koji je održao u aprilu ove godine u klubu Fest ponovo dolazi u Zemun sutra uveče na drugi solo nastup.

Nekadašnji član bendova "Whitesnake" , "Thin Lizzy" i "The Dead Daisies" ima samo prijatna iskustva i utiske sa svoje prve svirke u Festu i zato je rešio da u sklopu svoje nove "New Direction" turneje, ponovo dođe u prestonicu. Mendoza će u Festu promovisati svoj novi album "New Direction" koji je u prodaji od 16. septembra.

Ovog američkog muzičara meksičkog porekla publika je gledala i slušala prvi put u Beogradu u Hali sportova 2015. godine, kada je sa bendom "The Dead Daisies" zagrevao publiku pre nastupa Whitesnake.

Bio je deo bendova Alias, Blue Murder, Thin Lizzy i Black Star Riders, išao na turneje sa Journey, Whitesnake.

Makedonski muzičar, gitarista, kompozitor, pevač Vlatko Stefanovski i "Tanec" , nacionalni folklorni ansambl Severne Makedonije, 25. septembra nastupaju u Beogradu, na Kolarcu, od 20 sati.

Publika ovih koncerata jednoglasna je da su Stefanovski i Tanec konačno spojili dva makedonska brenda u jedan veliki scenski spektakl.

Posebno za ovaj projekat izvođeni su antologijski plesovi "Pelistersko", "Kasapsko oro", "Sitna lisa", "Postupano", i nezaboravne melodije "Eleno, čerko", "Jano, mori, sevdalino" u novim aranžmanima Damira Imerija.

profimedia

Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski jedan je od najznačajnijih džez rok gitarista ovog dela Evrope, koji u stvaralaštvu ima kombinaciju etno džez roka i bluza, kao njegov izvorni bend "Leb i sol".

Uspešan je kao samostalni muzičar i filmski kompozitor i po saradnjama sa Miroslavom Tadićem i sastavom "V3 Trio" .

Tanec je prvi profesionalni folklorni ansambl u Makedoniji, osnovan 1949. godine sa ciljem prikupljanja i negovanja makedonskih tradicionalnih pesama i plesova, nastupio je na više od 5000 koncerata i festivala u Njujorku, Sidneju, Melburnu, Tel Avivu, Rimu, Parizu, Londonu, Montrealu, Torontu.

Čuveni francusko-španski muzičar Manu Čao i veliki miljenik srpske publike, održaće koncert u petak, 23. septembra u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu.

Koncert pod nazivom "Acoustic" biće realizovan u okviru serije koncerata "Garden Sessions", u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF.

Manu Čao je svetski muzičar koji peva na francuskom, španskom, engleskom, italijanskom, arapskom, katalonskom, galicijskom, portugalskom, grčkom, a povremeno i na drugim jezicima.

Sa prijateljima i bratom Antoanom Čaom osnovao je bend “Mano Negra” 1987. godine, koji je postigao značajan uspeh, posebno u Evropi, sa zaista velikim hitovima - “Mala Vida”, “King of Bongo”, “King Kong Five”, “Out of Time Man”.

Manu je postao solo umetnik 1995. godine i od tada redovno ide na turneje sa svojim bendom "Radio Bemba".

Muzičar Čao i grupa proveli su nekoliko godina putujući po Južnoj i Centralnoj Americi, snimajući novu muziku, na osnovu čega je nastao album “Clandestino” 1998. godine prodat u preko pet miliona primeraka, a posebno su se izdvojile pesme "Bongo Bong" i "Clandestino".

Usledili su albumi "Próxima Estación: Esperanza" (2001), "Radio Bemba Sound System" (2002), "Sibérie m''était contéee" (2004), "La Radiolina" (2007), "Baionarena" (2008), a nedavno je Manu Čao objavio nove pesme, među kojima je najnovija "Me Provoca Te Ver".

Umetnik Manu Čao više puta je nastupao u Srbiji na različitim lokacijama - na festivalu "Exit" u Novom Sadu više puta, u Beogradu na Stadionu Tašmajdan i u Hali sportova.

Sutra veče od 21.00h srpski rok bend "Partibrejkers" će održati solo koncertu Atrijumu Beogradskog sajma, povodom proslave jubileja, 40 godina uspešne karijere.

Tanjug/Nebojša Raus

Partibrejkersi

Imaju za sobom osam studijskih albuma, a nastupali su na mnogim prostorima Beograda (Dom omladine, Hala sportova, Stadion Tašmajdan), i na mnogim značajnim festivalima i manifestacijama širom zemlje i regiona (Beer fest, Exit, Gitarijada, Arsenal fest).

Zoran Kostić Cane i Nebojša Antonijević Anton i ostala ekipa obećavaju vrhunski dvočasovni rok provod.

Grupa "Ođila" će održati koncert sutra veče u okviru serije muzičkih nastupa "Atrium Sessions" u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF-a.

Od svog formiranja Ođila izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra "Romen" iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova "Cigani lete u nebo","Moja slatka umiljata zver".

Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova "Tamna strana sunca", "Drugi čovek" i "Osmi dan u nedelji”, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci.

Pop rok bend "Galija" imaće nastup 24.09.i zaploviće kroz repertoar svojih velikih hitova na istom mestu, a publika je poslednjih godina gledala ovaj sastav na scenama Mts dvorane, Zemun Festa na Zemunskom keju, Beer festu i na festivalima cele zemlje.

Isto veče u subotu, 24. septembra, poznati "svetski megacar" Rambo Amadeus će održati koncert u beogradskoj Botaničkoj bašti, nakon nedavnih nastupa u Mts Dvorani i na platou kod Muzeja Jugoslavije.

Koncertnu seriju "Atrium Sessions" zatvoriće 25. septembra sastav "Belgrade Soul Sextet" koncertom "Tri sevdaha" koji kombinuje zvuke džeza, tanga i tradicionalne balkanske muzike koju predstavlja sevdah.

Komentari (0)

Kultura