Reflektor

Revija "Sanjajući Maroko" u Beogradu u okviru Etnolodži festa: Ručno slikana kolekcija visoke mode

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2022

-

22:14

Revija "Sanjajući Maroko" u Beogradu u okviru Etnolodži festa: Ručno slikana kolekcija visoke mode
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Modna revija "Sanjajući Maroko", poznate marokanske dizajnerke Imane Belmkadem, održana je večeras u Etnografskom muzeju u Beogradu, u okviru Etnolodži festa.

Etnolodži fest održava se šesti put u Srbiji pod pokroviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Srbije Tamare Vučić, a Kraljevina Maroko ove godine je zemlja u fokusu festivala.

Dizajnerka Belmkadem je specijalno za ovu priliku pripremila ručno rađenu i slikanu kolekciju, koja predstavlja spoj tradicionalnih marokanskih nošnji i moderne odeće.

Belmkadem je kazala da joj je velika čast što ima priliku da predstavlja svoju zemlju na Etnolodži festu u srpskoj prestonici i navela da njenu kolekciju čine unikatni komadi - kaputi, sakoi, suknje i torbe, koje su ručno radile žene iz Maroka.

Dizajnerka je ocenila da je Etnolodži fest dobra prilika da se dve zemlje dodatno upoznaju i učvrste prijateljske odnose u domenu tradicije i kultire.

Ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amine Belhaj istakao je da se upravo ovim događajem proslavlja duboko ukorenjeno prijateljstvo između naroda Maroka i Srbije.

"Siguran sam da će vam ova prefinjena, ručno rađena i ručno oslikana kolekcija visoke mode preneti svetski poznatu toplinu i dobre vibracije moje zemlje", poručio je ambasador Maroka.

Podsetio je da ove godine Srbija i Maroko proslavljaju 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Direktorka Etnografskog muzeja Tijana Čolak-Antić Popović rekla je da su modne revije specifičan vid predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, čime se u muzej privlači neka nova publika, a ne samo muzejska.

Osvrnula se na izložbu pirotskog ćilima u Marakešu koju je u Maroku organizovao Etnografski muzej i izrazila zadovoljstvo što je marokanska publika pokazala veliko interesovanje za nju.

"Bilo je veliko zadovoljstvo utvrditi da postoje sličnosti između ornamenata, načina izrade i tekstila u marokanskim tepisima i pirotskim ćilimima", navela je Čolak Antić Popović.

Komentari (0)

Kultura