Reflektor

Mjuzikl posvećen Milevi Marić ponovo na sceni Srpskog narodnog pozorišta

Komentari

Autor: Euronews

19/05/2021

-

12:13

Mjuzikl posvećen Milevi Marić ponovo na sceni Srpskog narodnog pozorišta
Mjuzikl posvećen Milevi Marić ponovo na sceni Srpskog narodnog pozorišta - Copyright Viva dance academy

veličina teksta

Aa Aa

Mjuzikl "Ja sam Mileva Marić Einstein" biće izveden 23. maja u Srpskom narodnom pozorištu na sceni "Jovan Ðorđević", navodi se u saopštenju Viva Dance Academy iz Novog Sada. 

 
Mjuzikl će imati dva izvođenja, u 18 i 20 časova, a plesna predstava u 14 činova nastala je na osnovu knjige američke spisateljice Marije Benedikt "The other Einstein". 

Adaptaciju i dramaturgiju uradio je reditelj Ivan Vanja Alač, režiju Vladislav Velkovski zajedno sa svojim fakultetskim lkolegom Ivanom Vanjom Alač, a stručni konsultan na ovom projektu je profesorka Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu Dijana Kozarski.

Naslovna uloga poverena je balerinama Anđeli Joković i Uni Duraković, koje važe za jedne od najtrofejnijih i najuspešnijih mladih plesača u Srbiji. Anđela i Una od svoje pete godine pohađaju Viva Dance Academy i vrlo su poznata na mađunarodnoj plesnoj sceni.

Uloge mlađih Mileva Marić igraće Nikolina Janković, Sara Miljević, Simona Bajić i Mia Živković.

Uloga Alberta Ajnštajna poverena je Luki Stanković i Stefanu Sabu, dok Alberta u ranoj mladosti igra Srna Matković. Jedne od značajnijih uloga u mjuziklu, lik oca i majke Marić, iznose na sceni Milorad Miljković i Maja Brukner.

Publika će, kako se navodi, uživati i u specijalnim gostima, pevačima, glumcima i plesačima (učestvuje njih 66) iz Novog Sada, ali i u atraktivnim koreografijama i kostimima.

Kao tradicionalni gosti u mjuziklu pojaviće se plesni klub "Point" iz Novog Sada koji vodi balerina Milana Mitrović, a na kraju predstave nastupiće i hor "Sveti Roman Slatkopojac" iz Petrovaradina. 

Ovo je sedmo izvođenje mjuzikla "Ja sam Mileva Marić Einstein", a premijera je bila 10. januara u Novosadskom pozorištu.

Mjuzikl je prilagođen svim starosnim dobima i pored značajne umetničke vrednosti koju ona pruža, evidentna je i njena uloga u popularizaciji rodne ravnopravnosti, ali i same kulture življenja kroz prizmu velike istorijske ličnosti kao što je bila Mileva Marić Ajnštajn, dodaju iz Viva Dance Academy.

Komentari (0)

Kultura