Istorija

Šta se jelo kobnog dana na Titaniku? Na aukciji meni, očekuje se zarada od 70.000 funti

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2023

-

10:40

Šta se jelo kobnog dana na Titaniku? Na aukciji meni, očekuje se zarada od 70.000 funti
Meni za večeru na Titaniku prodaje se na aukciji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedini sačuvani brodski meni sa Titanika od 11. aprila 1912. godine, dospeo je ovog vikenda na aukciju i očekuje se da će biti prodat za 70.000 funti.

Na meniju je bio Viktorijin puding kuvani desert, koji je te večeri nuđen uz kajsije i francuski sladoled, a pravi se mešanjem brašna, jaja, džema, rakije, jabuka, trešanja, kore, šećera i začina, kao i ostrige, losos, junetina, meso mladog goluba, patka i piletina servirana sa krompirom, pirinčem i pireom od paštrnjaka, što je sve navedeno  na kartonu zaprljanom vodom ispod logotipa "White Star".

Jelovnik opisuje obrok koji je serviran dan nakon što je brod napustio Kvinstaun, u Irskoj, na putu za Njujork, samo tri dana pre nego što je udario u plutajući lednik na svom prvom putovanju preko Atlantika. 

profimedia

 

Jelovnik je pronađen u foto albumu iz 1960-ih koji je nekada pripadao Lenu Stivensonu, istoričaru iz Nove Škotske, a prodaje se zajedno sa drugim retkim komadima sa Titanika, uključujući tartan ćebe sa palube.Endrju Oldridž, menadžer aukcijske kuće "Henry Aldridge & Son", veruje da je još nekoliko prvoklasnih jelovnika "preživelo" tragediju, koja je odvela u smrt 1.500 ljudi.

Neki od predmeta ponuđeni na aukciji su izvučeni iz olupine, neki su u vlasništvu preživelih, a neki, poput bogatog menija za večeru za 11. april, verovatno su uzeti sa broda za uspomenu, prenosi Gardijan.
 

Komentari (0)

Magazin