Istorija

Ko je sve na pogrešnoj strani istorije: Muzej predstavio Margaret Tačer kao negativca, poput Hitlera i Bin Ladena

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2024

-

13:17

Ko je sve na pogrešnoj strani istorije: Muzej predstavio Margaret Tačer kao negativca, poput Hitlera i Bin Ladena
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer je na izložbi u Londonu predstavljena kao "savremeni negativac", poput vođe nacističke Nemačke Adolfa Hitlera i lidera Al Kaide Osame bin Ladena.

Tačer je, na izložbi u Muzeju Viktorije i Alberta (V&A), tako navedena u postavci nepopularnih javnih ličnosti koje su tokom godinama prikazivane u tradicionalnim lutkarskim predstavama.

"Tokom godina, zli lik u ovoj lutkarskoj predstavi prešao je sa Đavola na nepopularne javne ličnosti, uključujući Adolfa Hitlera, Margaret Tačer i Osamu bin Ladena, da bi ponudio savremene negativce", dodato je u natpisu iz organizacije komične izložbe.

Maskota Margaret Tačer iz satirične televizijske emisije "Spitting Image" takođe je uključena u izložbu u muzeju u Londonu, prenosi Tajms.

Izložba koja predstavlja Tačer kao negativca naišla je na kritike britanskih konzervativaca, a Konor Berns, konzervativni poslanik i bivši ministar, rekao je da je ovaj potez "simptomatičan za gluposti koje opstaju u našim institucijama" i uputio uvrede na račun osobe koja je sastavila natpis.

Bivši konzervativni lider, Ian Dankan Smit, nazvao je izložbu "nepomišljenom" jer, kako tvrdi, konzervativci su često predmet mržnje, a upućuju im se i pretnje smrću.

"V&A je uvek otvoren za povratne informacije naših posetilaca. Kao odgovor na neke zabrinutosti u vezi sa natpisom... na našem prikazu 'Laughing Matters' koji priča priču o britanskoj satiri i komediji, pregledaćemo relevantni tekst etikete i ažurirati formulaciju ako bude potrebno", rekli su iz Muzeja Viktorije i Alberta.

Prema podacima za sezonu 2022-23, muzej je dobio skoro sav svoj prihod od 67 miliona funti od Ministarstva kulture.

"Sramotno iz Muzeja Viktorije i Alberta. Trebalo bi da bude lišen javnog finansiranja", saopštio je na platformi "X" Nil Gardiner, bivši pomoćnik čuvene političarke koji je direktor Centra za slobodu "Margaret Tačer" pri Heritidž fondaciji.

Komentari (0)

Magazin