Istorija

Misterija poruke u boci navodno bačene sa Titanika: Naučnici utvrđuju da li je reč o čudu ili prevari

Komentari

Autor: Euronews, Independent

13/05/2021

-

13:45

Misterija poruke u boci navodno bačene sa Titanika: Naučnici utvrđuju da li je reč o čudu ili prevari
Misterija poruke u boci navodno bačene sa Titanika: Naučnici utvrđuju da li je reč o čudu ili prevari - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poruka u boci, navodno napisana nekoliko sati pre nego što je čuveni brod "Titanik" potonuo tokom svog prvog putovanja, sada je u fazi analize kako bi naučnici utvrdili da li je reč o prevari ili artefaktu ove tragedije.

Pismo je datirano na 13. april 1912. godine i nosi ime dvanaestogodišnje francuske devojčice Matilde Lefer. Nađeno je u Kanadi i to 100 godina nakon potonuća "Titanika".

"Bacam ovu flašu u more usred Atlantika. Trebalo je da stignemo u Njujork za nekoliko dana. Ako je neko nađe, prenesite porodici Levre u Lijevenu", navodi se u poruci napisanoj na francuskom jeziku, piše "Independent".

Kako se navodi, ona je putovala u Njujork sa majkom Mari kako bi se tamo susrele sa ocem i braćom. Do susreta nikada nije došlo.

Matilda ili njena majka, koliko je poznato, više nikada nisu viđene. Prema pojedinim navodima, obe su umrle zajedno sa još 1.500 ljudi kada je čuveni brod udario u ledeni breg 14. aprila 1912. godine.

Tim istraživača istražuje autentičnost ovog pisma na Univerzitetu Kvebek, Rimuski.

"Boca bi mogla da bude prvi artefakt sa Titanika pronađen na američkoj obali", naveo je istoričar Maksim Goji.

Profesor na pomenutom univerzitetu Nikolas Bodri rekao je da zasad nisu uočene naznake o falsifikatu.

Poruka je pronađena u zalivu Fandi 2017. godine, a akademici su je objavili javno u slučaju da se neko javi sa informacijama o brodu ili putniku.

Oni veruju da je pismo dosledno vremenu, ali da takođe može da se radi o prevari jer ga je neko možda napisao nedugo nakon tragedije kako bi prikupio pažnju.

"Poruku je možda napisala Matilda na Titaniku, a možda ju je napisao neko u njeno ime. Možda je reč o prevari, napisanoj nedugo nakon tragedije ili čak skorije", dodao je Bodri.

Ne isključuje se mogućnost prevare

Kako je rekao, kalup i tragovi alata na boci, kao i hemijska kompozicija stakla, dosledni su tehnikama koje su korišćene početkom 20. veka. Čep od plute i komad papira u "otvoru boce dali su radiokarbonske datume u skladu sa datumom na pismu".

Ipak, mogućnost prevare nije isključena. 

"Lako je naći stari papir, iscepati praznu stranicu iz knjige, na primer, dok stare boce, pa čak i pluta, nisu retkost", naveo je.

Potonuo na prvom putovanju

Brod "Titanik" potpuno je u noći između 14. i 15. aprila 1912. godine, na svom prvom putovanju, u Atlantskom okeanu, nakon što je udario u ledeni breg.

Na njemu se nalazilo 2.208 putnika i članova posade. Od toga preživelo je 712 ljudi.

Ipak, pismo je možda napisao neko u njeno ime, a istraživači će sprovesti hemijske analize sadržaja boce i geomorfološku studiju zaliva Fandi, gde je pismo nađeno.Međutim, rukopis na pismu ne odgovara načinu na koji su francuski đaci pisali u to vreme, što dalje produbljuje misteriju.

Ime devojčice koje se pominje u pismu je zapravo ime ćerke Franka Leferea, rudara sa severa Francuske koji je otišao u Ameriku da okuša svoju sreću, tvrdi profesor.

Pronašao je posao u rudniku u Ajovi i tamo boravio sa četvoro dece. Pozvao je ženu i četvoro mlađe dece, uključujući Matildu, da im se priduže.

Profesor navodi da informacije o porodici nisu dovoljne kako bi se zaključilo da je pismo bačeno sa palube "Titanika". Ipak, kako naovid CBC news, na tom brodu zaista jeste postojala putnica po imenu Matilda Lefre.

Komentari (0)

Magazin