Istorija

Izraelski učenici otkrili vredan artefakt star više od 3.000 godina

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2022

-

17:12

Izraelski učenici otkrili vredan artefakt star više od 3.000 godina
Izraelski učenici otkrili vredan artefakt star više od 3.000 godina - Copyright Prinskrin/Youtube/YYanover

veličina teksta

Aa Aa

Školski izlet u blizini izraelskog obalnog grada Tel Aviva doveo je do velikog arheološkog otkrića grupe koja je naletela na više od 3.000 godina staru amajliju skarabeja.

"Lutali smo uokolo kad sam na tlu video nešto što je izgledalo kao mala igračka", rekao je Gilad Stern iz Izraelske uprave za starine, koji je vodio ekskurziju u Azor.

Kad je pregledao kamen u obliku insekta, on i grupa učenika osmog razreda znali su da su otkrili nešto od istorijskog značaja. Bio je to skarabej - san svakog arheologa amatera, rekao je Stern, prenose izraelski mediji.

Skarabej je vrsta amajlije u obliku bube koja potiče iz starog Egipta. On se izvorno koristio kao pečat pre nego što je postao simbol zaštite i sreće.

Prema Upravi za starine redak nalaz potiče iz kasnog bronzanog doba i presvučen je plavo-zelenom glazurom. Zbog toga je postao simbol moći i statusa i mogao se nositi na ogrlici ili prstenu.

Amir Golani, stručnjak za bronzano doba veruje da je vlasnik amajliju izgubio, ili je čak namerno zakopana na tom mestu pre tri hiljade godina.

Komentari (0)

Magazin