Istorija

Tajni apartman Marije Antoanete u Versaju biće ponovo otvoren za javnost

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2023

-

11:00

Tajni apartman Marije Antoanete u Versaju biće ponovo otvoren za javnost
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tajni apartman Marije Antoanete, skriven iza tajnih vrata u njenoj spavaćoj sobi u kraljevskoj palati u Versaju, ponovo će sutra, nakon velikog renoviranja, biti otvoren za javnost u čast 400. godišnjice palate.

Sobe, uključujući budoar, biblioteku i salu za bilijar, prostiru se na dva sprata sa pogledom na unutrašnje dvorište, preneo je Gardijan.

Smatra se da se poslednja francuska kraljica tamo prvi put sakrila tokom narodnog marša na Versaj za vreme Francuske revolucije 1789. godine.

Ponovno otvaranje diskretnog, ali luksuznog stana u kojem se Marija Antoaneta igrala sa svojom decom i primala prijatelje je završna faza projekta obeležavanja 400. godišnjice Versaja.

Restaurirane su i njene rustične vikendice i palata Peti Trianon. 

Profimedia

 

Marija Antoaneta, rođena u Austriji, imala je 14 godina kada je stigla u Francusku da se uda za budućeg Luja XVI. Ona je počela sa ukrašavanjem i opremanjem privatnih soba ubrzo nakon što je postala kraljica 1774. i nastavila do 1788.

Njeni zahtevi za prepravkom soba i nestrpljenje da se posao završi navodno su izazvali gnev kraljevog glavnog arhitekte Žaka Gabrijela. Istoričari i istraživači proveli su više godina konsultujući zapise i izveštaje tog vremena pokušavajući da utvrde kako su one mogle izgledati.

Rezultat je unutrašnje svetilište od pozlate i svile, svedočanstvo o raskošnom i ekstravagantnom ukusu kraljice, gde se povukla iz dvorskog života sa svojim najbližim damama u očekivanju da provede vreme sa svojom decom i odabranim krugom prijatelja.

Profimedia

 

"Bila je potrebna upornost kustosa u Versaju tokom mnogo godina da nam vrate ovu savršenu sliku i spoje veze između kraljičinog javnog i privatnog života", rekla je predsednica Versaja Ketrin Pegard.

Ona ističe da su te sobe primile samo nekoliko prijatelja i njenu blisku pratnju, a tako su male da ih mogu pogledati grupe od najviše 10 ljudi.

Komentari (0)

Magazin