Nauka

Kad "zvezda repatica" ostane bez repa: Zelena Nišimura kometa ipak preživela blizak susret sa Suncem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2023

-

19:25

Kad "zvezda repatica" ostane bez repa: Zelena Nišimura kometa ipak preživela blizak susret sa Suncem
Kad "zvezda repatica" ostane bez repa: Zelena Nišimura kometa ipak preživela blizak susret sa Suncem - Copyright stereo.gsfc.nasa.gov

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno otkrivenu zelenu kometu Nišimura "zakačila" je koronalna eksplozija na Suncu, koja je "oprljila" rep komete, zabeležila je kamera NASA letelice Stereo-A.

U snimku koje je objavila svemirska opservatorija američke Nacionalne svemirske agencije koja prati dešavanja na Suncu, vidi se udar Sunčeve plazme u rep komete.

Kometa Nišimura, poznata i po nazivu C/2023 P1, prvi put je opažena 12. avgusta, a njena strma putanja nagoveštavala je da je reč o međuzvezdanom telu, poput komete "Borisov", koje bi napustilo naš sistem, nakon obilaska oko Sunca.

Međutim, kasnije opservacije otkrile su da Nišimura potiče iz Ortovog oblaka, koji se nalazi u blizini Neptuna i da u unutrašnji deo Sunčevog sistema zalazi na svakih 430 godina.

Najbliže Zemlji bila je 12. septembra i u nekoliko dana bila vidljiva na horizontu neposretno pre izlaska sunca. 

Tanjug AP/Gianluca Masi via AP

Kometa Nišimura na noćnom nebu

Na nekim od spektakularnih fotografija koje su napravili astronomi vidi se zelenkasti odsjaj, koji potiče od visoke koncentracije diatomskog ugljenika u oblaku gasa i prašine.

Kometa je dostigla minimalnu udaljenost od Sunca 17. septembra, a zatim ga zaobišla. Ovako bliski susreti sa jednom zvezdom mogu da potpuno unište komete, ali astronomi su ubrzo otkrili da je Nišimura preživela ovaj manevar.

Ipak, na novim snimcima kometa je na kratko ostala bez repa, koji će potom ponovo "porasti", kako ona otpušta gasove i prašinu.

Ako se ne raspadne na svom daljem putu, čovečanstvo će sledeći put moći da je vidi tek za nekoliko vekova.

Komentari (0)

Magazin