Nauka

"Narednih 14 dana moglo bi da bude veoma interesantno": Zemlja će se uskoro naći na udaru jakih solarnih oluja

Komentari

Autor: Live Science

22/11/2023

-

20:32

"Narednih 14 dana moglo bi da bude veoma interesantno": Zemlja će se uskoro naći na udaru jakih solarnih oluja
"Narednih 14 dana moglo bi da bude veoma interesantno": Zemlja će se uskoro naći na udaru jakih solarnih oluja - Copyright AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Astronomi su primetili ogromnu oblast na površini Sunca prošaranu sunčevim pegama, čija će aktivnost uskoro biti usmerena ka Zemlji. 

U oblasti širokoj oko 200.000 kilometara, odnosno 15 puta šira od prečnika Zemlje, u narednim nedeljama doći će do jakih izbačaja koronalne mase, koji bi mogli da "udare" u Zemlju i izazovu geomagnetne oluje, koje imaju potencijal da prekinu radio komunikaciju i izazovu živopisnu polarnu svetlost čak i u oblastima u kojima se ona ne očekuje.

Otkriće ovog "arhipelaga" sunčevih pega, kako su naučnici nazvali ovu oblast, najnoviji je znak da se Sunce ubrzano približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa, poznatom kao solarni maksimum, a koji bi trebalo da počne naredne godine.

Tokom solarnog maksimuma sunčeve pege javljaju se mnogo češće i veće su po veličini, a novootkrivena grupa predstavlja "verovatno najveću regiju sunčevih pega u aktuelnom solarnom ciklusu", naveo je meteorolog Kris Viklund na Tviteru/X. 

"Narednih 14 dana moglo bi da bude veoma interesantno", dodao je on, prenosi Live Science.

Solarne oluje mogle bi da poremete funkcionisanje interneta

Iako se očekuje da bi sledeći solarni maksimum trebalo da bude čak i slabiji od prethodnih, ipak bi mogao da poremeti svakodnevicu širom naše planete. 

NASA's Goddard Space Flight Center/JHU Applied Physics Laboratory

 

Naime, internet komunikacije od kojih danas zavisi globalna ekonomija, nastale su u vreme kada su aktivnosti na Suncu bile relativno mirne, upozorava profesor Piter Beker sa "Džordž Mejson" univerziteta u razgovoru za Fox Weather.

"Ovo je prvi put u istoriji čovečanstva da se pojačana sunčeva aktivnost preklapa sa periodom naše zavisnosti od interneta", istakao je stručnjak.

 Sunčeve baklje, odnosno jake lokalizovane erupcije elektromagnetnog zračenja u Sunčevoj atmosferi mogu da imaju snažan uticaj na zemlju. 

Primera radi, nakon uspešnog lansiranja Starlink satelita u februaru prošle godine, zbog manje geomagnetne oluje, 38 od 49 uređaja nije došlo do konačne orbite i sagorelo je u neplaniranom novom prolasku kroz Zemljinu atmosferu.

Taj solarni događaj bio je tačno predviđen i to unapred, ali u budućnosti bi moglo da se desi da imamo samo "oko 18 sati da se pripremimo, pre nego što čestice dođu do Zemlje i poremete magnetno polje", dodao je Beker.

Prema njegovim tvrdnjama velike količine plazme, zagrejane materije koja "bombarduje" našu planetu, može ugroziti čak i uzemljenu elektroniku, kao što su optički kablovi, navigacioni sistemi, komunikacionu opremu, a očekivano i satelite.

Komentari (0)

Magazin