Nauka

Revolucionarni uspeh: Poruka u laserskom snopu svetlosti putovala milionima kilometara kroz svemir do Zemlje

Komentari

Autor: SciTech Daily

24/11/2023

-

08:16

Revolucionarni uspeh: Poruka u laserskom snopu svetlosti putovala milionima kilometara kroz svemir do Zemlje
Revolucionarni uspeh: Poruka u laserskom snopu svetlosti putovala milionima kilometara kroz svemir do Zemlje - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici su uspešno testirali jedan od najmoćnijih lasera ikada napravljenih, koji bi mogao da predstavlja revoluciju u komunikaciji.

Nasina DSOC (Deep Space Optical Communications) tehnologija testirana je na letelici "Psiheja", koja se trenutno nalazi na više od 16 miliona kilometara od Zemlje i putuje ka misterioznom istoimenom metalnom asteroidu.

Planirano je da eksperiment traje dve godine, tokom kojih će se laserski signali slati i primati na sve udaljenijim lokacijama na svom putu do konačnog odredišta. Do kraja bi trebalo da ima sposobnost da komunicira čisto iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera.

Naravno, čovečanstvo je i ranije imalo priliku da šalje i prima signale sa ogromnih udaljenosti, a tome su najviše doprinele sonde "Vojadžer", koje se nalaze u međuzvezdanom prostoru. Ipak, optička komunikacija nudi mnogo veće mogućnosti, a cilj je da se izgrade svemirski komunikacioni sistemi sa između 10 i 100 puta širinom opsega od konvencionalne radio komunikacije. 

Euronews TV

Sa udaljenosti oko deset puta veće od rastojanja između Zemlje i Meseca, DSOC je primio informaciju sa laserskog snopa svetlosti emitovanog iz Optičke komunikacione teleskopske laboratorije JPL u Kaliforniji. Uređaj ga je zatim preusmerio na teleskop "Hejl" u opservatoriji "Palomar". Ova komunikacija predstavlja demonstraciju optičke komunikacije na najvećoj udaljenosti u istoriji.

Budućnost laserske komunikacije u svemiru

Prema rečima Trudi Kortes, direktorke Odeljenja za demonstraciju tehnoloških dostignuća u Nasi, ovaj eksperiment je prvi korak ka slanju velike količine podataka velikom brzinom na daleke udaljenosti u svemiru, piše SciTech Daily.

Instrument radi tako što šalje bitove podataka kodirane u pojedinačnim fotonima laserske svetlosti. Kada ti fotoni dođu do teleskopa "Hejl", podaci se mogu "izvući" iz fotona i ponovo transformisati u jedinice i nule. Kako svemirska letelica "Psiheja" i eksperiment DSOC putuju sve dalje, naučnici rade na usavršavanju sistema i kontroli usmeravanja lasera. Što je letelica udaljenija, teže joj je da laserskim snopom pogodi prijemni teleskop.

Međutim, kada stigne do svog konačnog odredišta u pojasu asteroida, snop svetlosti putovaće oko 20 minuta, što je dovoljno vremena da i letelica i Zemlja promene svoju poziciju. Zato će ta razlika u vremenu morati da bude uračunata, pa će DSOC morati da predviđa gde se nalazi prijemni teleskop.

Komentari (0)

Magazin