Nauka

Neočekivani preokret: Japanski lunarni lender ipak preživeo ledenu noć na Mesecu

Komentari

Autor: LIve Science

27/02/2024

-

16:59

Neočekivani preokret: Japanski lunarni lender ipak preživeo ledenu noć na Mesecu
Neočekivani preokret: Japanski lunarni lender ipak preživeo ledenu noć na Mesecu - Copyright JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University via AP

veličina teksta

Aa Aa

Japanski SLIM lender pokazao se kao mnogo izdržljiviji nego što su naučnici očekivali. Nakon što je 31. januara ugašen, što je trebalo da predstavlja kraj njegove misije, modul se posle okončanja lunarne noći neočekivano probudio i reagovao na komande koje mu je 25. februara poslala Japanska agencija za aerokosmičko istraživanje (JAXA).

"Sinoć smo poslali komandu SLIM-u i dobili odgovor, što je potvrda da je letelica peživela lunarnu noć i zadržala sposobnost komunikacije", navela je JAXA u objavi na "Tviter/X" platformi.

 

 

Međutim, nedugo potom komunikacija je obustavljena, jer se tlo u blizini Mesečevog ekvatora, gde se letelica spustila, pregrejalo.

Ovo je neočekivan uspeh za SLIM, koji je 19. januara izveo najpreciznije sletanje na Mesec u istoriji. Međutim, on je tada sleteo naglavačke, što je primoralo inženjere da ga isključe gotovo istog trenutka, jer je postalo jasno da njegove solarne ćelije neće primati dovoljno svetlosti.

Na kratko se uključio devet dana kasnije, kada su na njega pali zraci sunca na nekoliko sati, a zatim ponovo izgašen, piše Live Science.

Niko nije očekivao da će letelica preživeti lunarnu noć, jer nije ni dizajnirana da izdrži temperature niže i od 133 stepeni Celzijusa. 

Međutim, sada, kada je ponovo svanuo dan na Mesecu, suočiće se sa vrelinom od gotovo 121 stepen Celzijusa.

JAXA planira da ponovo uspostavi komunikaciju sa lenderom, kada se instrumenti dovoljno ohlade.

Zahvaljujući SLIM-u, Japan je prošlog meseca postao peta zemlja koja je izvela sletanje na Mesec, nakon Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Indije.

Komentari (0)

Magazin