Nauka

Zastrašujući predator: Orka za samo dva minuta ubila veliku belu ajkulu (VIDEO)

Komentari

Autor: Live Science

04/03/2024

-

11:33

Zastrašujući predator: Orka za samo dva minuta ubila veliku belu ajkulu (VIDEO)
Zastrašujući predator: Orka za samo dva minuta ubila veliku belu ajkulu (VIDEO) - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici su nedavno snimili zastrašujući prizor u kom je jedan kit ubica za samo dva minuta ubio veliku belu ajkulu, što je dokaz da ovi moćni morski sisari ne moraju uvek da love u jatima.

U videu se vidi kako ajkula očajnički pokušava da pobegne, pre nego što nestane ispod površine. Nedugo potom, orka mirno otplivava, noseći u čeljustima ajkulinu jetru.

U studiji objavljenoj 1. marta u stručnom časopisu "African Journal of Marine Science", naučnici su potvrdili da je reč o prvom snimljenom slučaju da jedna orka ulovi i pojede veliku belu ajkulu bez pomoći drugih pripadnika svoje vrste.

Incident se dogodio u junu prošle godine, kada su istraživači na turističkim brodovima prepoznali dve orke, poznate kao Port i Starbord, zbog njihovih oborenih leđnih peraja južno od Ostrva foka u Južnoafričkoj Republici. Te dve jedinke već su stekle reputaciju zastrašujućih lovaca, koji timski napadaju bele ajkule i jedu njihovu jetru bogatu nutrijentima.

Nedugo potom, primetili su i 2,5 metara dugu belu ajkulu koju je pojurio Starbord. 

Kit ubica zgrabio je ribu za leđno peraje i prodrmusao je , a zatim joj precizno otvorio utrobu na mestu gde se nalazi jetra. Port je sve to vreme bio udaljen oko 100 metara i nije učestvovao u lovu.

"Trenutak kada je Starbord brzo uvrebao moju omiljenu vrstu ajkula bio je poražavajući, ali i izuzetno moćan", rekla je za Live Science Ester Džejkobs, osnivačica inicijative za očuvanje ajkula "Keep Fin Alive", koja je videla napad.

Iako posmatrači nisu videli trenutak, kada je Starbord izvadio ajkulinu jetru, pošto se to desilo pod vodom, oni veruju da je ona u svakom slučaju uginula na licu mesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin