Planeta

Tuga na Novom Zelandu: Uginuo Toa, izgubljeno mladunče kita ubice

Komentari

Autor: Jutarnji list

24/07/2021

-

19:35

Tuga na Novom Zelandu: Uginuo Toa, izgubljeno mladunče kita ubice
Toa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mladunče orke koje se nasukalo na obali Novog Zelanda nažalost je uginulo nakon što su propali svi napori da spoji s njegovom majkom, piše BBC.

Mladi kit ubica nazvan Toa nasukao se u blizini glavnog grada Velingtona pre 10 dana nakon čega je pokrenuta velika potraga za njegovom prodicom u obližnjim vodama.

Veruje se da je mladunac dug 2,5 metra bio star oko šest meseci i da ne bi sam preživio u okeanu.

Njegova tužna sudbina zaokupila je čitavu zemlju, a stotine ljudi se prijavilo da pomognu u potrazi za njegovom porodicom.

Toa - što na maorskom jeziku znači 'ratnik' - odvojio se od svoga jata, a na obali kod Plimertona, severno od Velingtona, pronašla su ga dvojica tinejdžera.

Premešten je u poseban bazen gde su ga hranili svaka četiri sata.

Čitava flota aviona pretraživala je obalno područje u nadi da će pronaći njegovo jato i majku.

 

 

Ipak, Whale Rescue, organizacija koja se brinula o Toi, kaže kako se njegovo stanje naglo pogoršalo u petak. Veterinari su požurili da mu pomognu, ali nisu uspeli.

"Nažalost, moramo izvestiti da je Toa uginuo. Svi smo vrlo potreseni", poručili su.

Ekipa se nadala da će uspeti da vrati Tou njegovom jatu i majci, ili, ako do toga ne dođe, da će ga usvojiti neko drugo jato.

Ian Angus, stručnjak za morske životinje u Odeljenju za zaštitu prirode kaže kako su spasioci dali sve od sebe u pokušajima da spase Tou.

"Sve vreme bili smo svesni da zdravlje može da mu se pogorša ako bude dugo odvojen od svoga jata i mame. Uginuo je mirno, okružen ljubavlju, a njegove poslednje dane učinili smo mu što je moguće ugodnijima", kazao je Angus.

Komentari (0)

Svet