Nauka

"Pijane" zvezde: Teleskop "Džejms Veb" među mladim nebeskim telima detektovao alkohol

Komentari

Autor: Mashable

21/03/2024

-

21:47

"Pijane" zvezde: Teleskop "Džejms Veb" među mladim nebeskim telima detektovao alkohol
"Pijane" zvezde: Teleskop "Džejms Veb" među mladim nebeskim telima detektovao alkohol - Copyright Tanjug/AP/Northrop Grumman/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Moćno "oko" svemirskog teleskopa "Džejms Veb" detektovalo je "složene organske molekule" u okruženju dve mlade zvezde, u materijalu koji se još nije formirao u planete.

Među njima su i etanol, odnosno alkohol, kakav susrećemo u alkoholnim pićima, ali i sirćetna i mravlja kiselina. Ti sastojci, jednog dana možda će postati deo nekih nebeskih tela, koji će takve sastojke doneti do planeta. 

"Svi ti molekuli mogu postati deo kometa i asteroida i na kraju planetarnih sistema, tokom evolucije protozvezdanog sistema", kaže za Mashable Evin van Dišek, astronom Univerziteta u Lajdenu i autor nove studije. 

Istraživanje će biti objavljeno u časopisu "Astronomy & Astrophysics".

Kako rade spektrometri

Teleskop "Džejms Veb" nosi instrumente, poznate kao spektrometri, koji mogu da detektuju sastav udaljenih objekata ili mesta, kao što su atmosfere na udaljenim planetama. Spektrometri analiziraju svetlost koja dopire sa tih mesta, a pošto različiti elementi i molekuli absorbuju različite tipove svetlosti, instrumenti mogu da utvrde koje hemikalije su prisutne, a koje nisu.

Pored alkohola, prepoznali su i mravlju kiselinu, metan i najverovatnije sirćetnu kiselinu, kažu iz Nase, dodajući da je reč o "ključnim sastojcima koji čine neke svetove potencijalno nastanjivim".

"Nastanjiv svet" je onaj na kom postoje uslovi za postojanje života, iako to ne znači automatski da se život na njima i razvio. NASA trenutno traga za takvim planetama i njihovim satelitima, od kojih neki možda liče i na našu Zemlju.

Moćne sposobnosti teleskopa "Džejms Veb" 

Teleskop sa primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara lansiran je iz Francuske Gvajane 25. decembra 2021. godine.

Tanjug/AP/Laura Betz/NASA

 

Bilo je potrebno 30 godina za njegovo dizajniranje i izradu, a smatra se jednim od najveći naučnih poduhvata u 21. veku. 

Mnogi su se pitali da li će naslednik čuvenog Habl svemirskog teleskopa moći da ispuni velika očekivanja, ali nekoliko meseci nakon što su profunkcionisali njegovi sofisticirani sistemi, potvrđeno je da je Veb dostojan predstavnik nove generacije svemirskih teleskopa.

"Poklon čovečanstvu vredan 10 milijardi dolara" kako su ga nazvali naučnici, je infracrveni teleskop koji snima kosmos na talasnim dužinama svetlosti koje su izvan našeg vizuelnog opsega, van onoga što naše oči mogu da registruju i razaznaju.
 
Ovaj moćni svemirski teleskop ne beleži samo udaljene galaksije i zvezdane grupacije, već i planete u našem Sunčevom sistemu i kosmičke formacije poznate kao nebule koje su nam relativno blizu, na oko 1.450 svetlosnih godina. 

Osim što na Zemlju šalje fascinantne fotografije svemira, teleskop "Veb" pomaže naučnicima da dođu do novih otkrića i bolje razumeju prirodu brojnih fenomena i procesa koje se neprekidno odigravaju u kosmosu.

Komentari (0)

Magazin