Nauka

Misteriozne rupe na dnu mora bune naučnike: Rešenje zagonetke mnogo je važnije za ceo svet od puke radoznalosti

Komentari

Autor: Science alert

23/05/2024

-

15:41

Misteriozne rupe na dnu mora bune naučnike: Rešenje zagonetke mnogo je važnije za ceo svet od puke radoznalosti
Misteriozne rupe na dnu mora bune naučnike: Rešenje zagonetke mnogo je važnije za ceo svet od puke radoznalosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Blizu obale centralne Kalifornije u oblasti Big Sur, duboko ispod talasa, krije se misteriozni pejzaž "izrešetan" velikim kraterima u glini, mulju i pesku.

Decenijama nakon ovog otkrića, naučnici sa Instituta za istraživanje akvarijuma zaliva Monterej (MBARI) i Univerziteta Stanford misle da su saznali šta to stvara čudan obrazac okruglih rupa na dnu Tihog okeana.

Opšteprihvaćena teorija je da su rupe rezultat metana ili čak vrućih tečnosti, koje izbijaju iz unutrašnjosti Zemlje "izduvavaju" fini sediment. Međutim, iako to može objasniti podvodne šupljine u nekim delovima sveta, to nije uvek slučaj, a izuzeci ovog pravila su sve brojniji, piše portal Science alert.

Polje u oblasti Big Sur najveće je te vrste u Severnoj Americi. Otprilike je veličine Los Anđelesa i sadrži više od 5.200 udubljenja, prosečno 175 metara širine i pet metara dubine.

Kako izgledaju misteriozni krateri možete pogledati OVDE.

To je takođe lokacija na kojoj se planira izgradnja vetroelektrana na moru, ali postoji zabrinutost da bi prisustvo metana moglo da potkopa stabilnost infrastrukture.

U nedavnoj ekspediciji do polja nazvanog "Sur pokmarks", koje se proteže od 500 do 1.500 metara dubine, podvodni robot kojim su upravljali istraživači sa MBARI-ja, pronašao je "oskudne dokaze" o ventilima metana ili drugim otvorima kroz koje izbija tečnost. Umesto toga, tim naučnika misli da su rupe verovatno nastale zbog gravitacije.

Velika udubljenja se nalaze na padini kontinentalne ploče, a uzorci morskog dna koje je prikupio robot sugerišu da je sediment povremeno tekao niz ovu padinu barem 280.000 godina. Poslednji obiman tok sedimenta dogodio se pre 14.000 godina, verovatno zbog zemljotresa ili urušavanja te padine.

Istraživači sa MBARI-ja tvrde da su takvi događaji mogli dovesti do erozije u centru svakog udubljenja. Kada se dovoljno veliki nanos sedimenta otkotrlja, to može da izazove dovoljnu eroziju za klesanje širih tragova, pomerajući ivice više rupa istovremeno na udaljenosti od više desetina kilometara, predlažu objašnjenje stručnjaci.

To je možda razlog zašto rupe formiraju "lance", mada je potrebna izrada dodatnih modela kako bi se ova hipoteza dokazala.

"Prikupili smo ogromnu količinu podataka, što nam je omogućilo da napravimo iznenađujuću vezu između rupa i gravitacionih tokova sedimenta. Nismo bili u mogućnosti da tačno utvrdimo kako su ovi tragovi prvobitno formirani, ali sa MBARI-jevom naprednom podvodnom tehnologijom, stekli smo novi uvid u to kako i zašto su ove karakteristike opstale na morskom dnu stotinama hiljada godina“, kazala je jedna od istraživača Iv Lundsten iz MBARI-ja.

Iako je ovo polje jedno od najbliže proučavanih delova morskog dna na zapadnoj obali SAD na učnici i dalje ne znaju kako se sediment ili tečnost kreću. Primera radi, tek nedavno je otkriveno da najmanje rupe u okviru sličnog polja ispod Severnog mora, zapravo prave pliskavice i jegulje.

Vetroparkovi na moru mogu drastično smanjiti emisiju štetnih gasova

Morsko dno je i dalje puno misterija na koje naučnici nemaju odgovore. Oni se utrkuju da istraže ovaj "vanzemaljski" pejzaž ne samo zbog radoznalosti već i razvoja novih industrija, poput vetroparkova na vodi ili rudnika na morskom dnu. 

"Proširenje obnovljivih izvora energije ključno je za postizanje dramatičnih rezova u emisiji ugljen-dioksida potrebnih za sprečavanje daljih nepovratnih klimatskih promena“, kaže predsednik i izvršni direktor MBARI-ja Kris Šolin.

Ipak, on priznaje da još uvek postoji mnogo pitanja bez odgovora o mogućim uticajima na životnu sredinu razvoja ove tehnologije.

"Ovo istraživanje je jedan od mnogih načina na koje istraživači MBARI-ja odgovaraju na fundamentalna pitanja o našem okeanu kako bi pomogli u donošenju odluka o tome kako koristimo morske resurse", kazao je on.

Komentari (0)

Magazin