Nauka

"Eksplozija" u Severnoj kruni: Noćno nebo uskoro će obasjati zvezda koja je bila nevidljiva osamdeset godina

Komentari

Autor: Live Science

05/06/2024

-

19:11

"Eksplozija" u Severnoj kruni: Noćno nebo uskoro će obasjati zvezda koja je bila nevidljiva osamdeset godina
Perseidi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedna zvezda, udaljena oko 3.000 svetlosnih godina od Sunčevog sistema, ne može se videti golim okom sa Zemlje još od 1946. godine, ali će to uskoro da se promeni.

Zvezda, poznata kao T Severna kruna (T CrB) trebalo bi da postane značajno sjajnija u septembru ove godine, najavila je NASA. Ona bi trebalo da bude gotovo podjednako sjajna kao Severnjača, koja je 48. najsjajnija zvezda na noćnom nebu. 

Corona Borealis, odnosno, Severna kruna, kako se zove sazvežće ove zvezde, jedno od 88 savremenih i 48 originalnih Ptolomejevih sazvežđa. Prema grčkoj mitologiji, predstavlja krunu koju je Dionis dao Arijadni prilikom venčanja, kada je Arijadnu ostavio Tezej (ili ju je Dionis preoteo od Tezeja, u zavisnosti od legende).

T CrB je inače, redak primerak povratne nove, odnosno binarnog sistema u kom jedan hladni crveni džin i manji, vreli patuljak kruže jedan oko drugog. Na svakih 80 godina crveni džin izbaci materiju na površinu belog patuljka, što dovodi do moćne eksplozije, zbog čega njihov sjaj magnitude 10,8 dostiže drugi ili treći stepen. (U astronomiji, što je objekat svetliji, to je niže magnitude. Poređenja radi, magnituda punog meseca je -12,6).

Sličnu dinamiku imaju i drugi binarni sistemi, ali ne u tako kratkim vremenskim ciklusima, piše Live Science.

Astronomi predviđaju da će i ove godine, baš kao i 1866. i 1946. njihova svetlost postati snažnija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin