Nauka

Severni deo Jadranskog mora prekriven želatinastom sluzi: Stručnjaci imaju objašnjenje za ovu misterioznu pojavu

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

14:37

Severni deo Jadranskog mora prekriven želatinastom sluzi: Stručnjaci imaju objašnjenje za ovu misterioznu pojavu
Severni deo Jadranskog mora prekriven želatinastom sluzi: Stručnjaci imaju objašnjenje za ovu misterioznu pojavu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Površina mora uz severni deo Jadrana danima je već prekriven želatinskim slojem mulja, što mikrobiolozi u Hrvatskoj objašnjavaju cvetanjem mora, dok slovenački stručnjaci iznose drugačije teorije o uzroku ove pojave. 

Prema Slovenačkom nacionalnom institutu za biologiju, sluz na površini mora nastaje delovanjem fitoplanktona koji izlučuje veliku količinu organskih materija u vodu. Potrebno je nekoliko nedelja da mikroorganizmi razgrade ovu sluz. 

Patricija Mozetič iz Morske biološke stanice naglašava da se ovaj fenomen razlikuje od cvetanja mora, što dodatno komplikuje situaciju, prenosi zagrebački Večerni list.

Sluz, osim što se sastoji od amorfne želatinske mase, sadrži raznovrsne čestice, kako žive, tako i izumrle. Na nju se hvataju fitoplankton, zooplankton i njihove izlučevine, larve i jajašca različitih životinja. Takođe, uključuje čestice kostura, ostatke biljnih i životinjskih ćelija, bakterije, polen, ciste te mineralne čestice iz morskih sedimenata i kopnenog porekla.

Ove čestice variraju u bojama, oblicima i veličinama, a njihov raspored zavisi od različitih elemenata. Sluz se obično formira u dubljim slojevima mora, ali se postepeno diže prema površini, a tokom dana ih vetrovi i površinske struje nose prema obali, gde se najčešće skupljaju na zatvorenim prostorima poput plaža.

Iako sluz, kako se navodi, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje kupača, zbog prisutnosti zarobljenih organizama, uključujući i potencijalno patogene, preporučuje se izbegavanje direktnog kontakta. 

Prema izveštaju Nacionalnog instituta za biologiju, ovaj fenomen sluzi ove godine nije ograničen samo na slovenačke primorske gradove, već se proteže i preko celog Tršćanskog zaliva i šire na severnom Jadranu.

Prvi zapisi o ovoj pojavi datiraju čak iz 1729. godine, a poslednji put se ovako nešto dogodilo 2018. More bi moglo ostati ovakvo nekoliko dana ili dok bura ne "rastera" sluz, kažu slovenački stručnjaci, prenosi Večernji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin