Nauka

SAD zabrinute da bi Kina mogla da im zarobi satelite

Komentari

Autor: Saut Čajna morning post/A.T.

25/05/2021

-

22:50

SAD zabrinute da bi Kina mogla da im zarobi satelite
SAD zabrinute da bi Kina mogla da im zarobi satelite - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Planovi Kine da na svojoj novoj svemirskoj stanici Tjangong, koja je u fazi izgradnje, montira moćnu robotsku ruku koja će moći da hvata satelite raspirili su zabrinutost SAD zbog potencijalne mogućnosti da se novi uređaj koristi u vojne svrhe. 

Kineski naučnici kažu da će deset metara duga naprava biti sposobna da podiže predmete teške 20 tona i da će moći da ih pomera oko svemirske stanice. Njena namena će biti da zgrabi svemirsku letelicu dok se približava i da joj pomogne da sleti na stanicu. 

Ovaj koncept tehnologije nije nov jer je Kina već lansirala nekoliko uređaja za hvatanje pokvarenih satelita koji slobodno lebde kroz zemljinu orbitu i predstavljaju potencijalnu opasnost. Ti uređaji hvataju svemirsko đubre i usmeravaju ga nadole, ka Zemljinoj atmosferi kako bi sagoreli. Međutim, i pored vidljive koristi, pojedinci iz SAD nisu uvereni da je svrha takvih uređaja strogo naučna i za dobrobit čovečanstva. 

Pixabay

 

Džejms Dikinsin, komandant Svemirske komande SAD rekao je pred Kongresom da ova tehnologija može da se u budućnosti koristi za zarobljavanje satelita i da je vojska SAD veoma zabrinuta, prenosi Saut Čajna morning post. 

 “Kineski satelit Šidžijan 27 poseduje robotsku ruku koja može da zarobi svaku američku sondu koja mu se nađe na putu, zabrinut je Dikinson. “

Kineska akademija za svemirsku tehnologiju koja je razvila i upravlja Šidžijanom 17 objavila je da je u vreme lansiranja (2016. godine), njena misija bila da testira tehnologiju uklanjanja svemirskog đubreta. 

Međutim, Centar za internacionalne studije i studije strategije, sa sedištem u Vašingtonu, objavio je da je ovaj satelit proteklih godina napravio niz neuobičajenih manevara i menjao poziciju u odnosu na druge satelite tokom kretanja u orbiti Zemlje. 

Pixabay

 

“Ova tehnologija nije nepoznata stručnjacima NASA  jer je svoje spejs šatlove počela da oprema robotskim rukama početkom devedesetih godina, istakao je vojni analitičar Entoni Vong Dong i dodao da je najbitnija činjenica za šta će ga Kinezi koristiti.

Dikinson je pred Kongresom izjavio da bi u slučaju rata neprijatelji prvo pokušali da onesposobe njihova sredstva za komunikaciju, odnosno satelite. 

On je izrazio bojazan da bi brojni sistemi za ometanje signala i antisatelitski projektili koje Kinezi poseduju mogli da u jednom trenutku nanesu štetu američkom satelitskom sistemu.  Ali, Zong Zongping, vojni komentator iz Hong Konga kaže da je Dikinson svoju zabrinutost izrazio samo da bi mu bio omogućen još veći vojni budžet. 

Svako će pozdraviti uspeh u uklanjanju svemirskog đubreta  

“Ako Kina napravi pomak u čišćenju svemirskog đubreta, to će biti pozdravljeno širom sveta, uveren je Zongping.“

Kina je još 2016. godine objavila izveštaj u kom stoji da je jedan od deset bitnih zadataka u narednih pet godina nadzor i uklanjanje svemirskog đubreta iz orbite Zemlje. 

Postoji nekoliko metoda za uklanjanje svemirskog đubreta, jedna je skupljanje robotskom rukom i specijalnim mrežama kao i uklanjanje laserom. Ali, niska orbita je prenatrpana ogromnim količinama eletronskog otpada ostalog od starih satelita i nesagorelih raketa koje su korišćene prilikom lansiranja letelica. 

NASA, ESA i Japanska svemirska agencija su najavili nekoliko projekata za uklanjanje otpada i počeli su sa pravljenjem eksperimentalnih letelica. 

Vang Vei, vođa sektora za istraživanje i razvoj kineskog svemirskog centra kaže da je izazov za svaku naciju da se upusti u istraživanje svemira. 

“Uklanjanje svemirskog otpada je veoma važan projekat na koji će buduće misije morati da se fokusiraju, istakao je Vei i dodao da je veoma važan razvoj ove tehnologije kako bi zaštitili svemir i samo čovečanstvo.“ 

Komentari (0)

Magazin