Nauka

Vodeni medvedi preživeli ispaljivanje iz pištolja

Komentari

Autor: Sajens alert/ A.T.

26/05/2021

-

21:25

Vodeni medvedi preživeli ispaljivanje iz pištolja
Vodeni medvedi preživeli ispaljivanje iz pištolja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sićušna bića tardigrade naučnici su ispalili iz pištolja kako bi utvrdili da li mogu da prežive boravak u ekstremnim uslovima. Istraživanje je odrađeno u cilju otkrivanja da li bi tardigrade mogle da prežive ako bi se našle u svemiru.

Tardigrade ili vodeni medvedi su mala grupa sićušnih beskičmenjaka koji žive na kopnu, u slatkoj vodi i u veoma malom broju u morima. Njihova veličina je najviše do jednog milimetra. Telo je zdepasto i izdeljeno na četiri dela, ali se na svakom delu nalazi par ekstremiteta sa kandžama.

Kada su uslovi za život nepovoljni mogu da uđu u stanje anabioze i tada se poluosuše i uspore metabolizam. Čim uslovi za život postanu povoljni oni ponovo ožive.

U ekstremno teškim okolnostima oni mogu da se osuše, promene izgled i dimenzije svog tela ili da uđu stanje hibernacije koje može da traje godinama.

Otporni su gotovo na sve, veliki minus, okruženje bez kiseonika, visoki pritisak, vakuum, kosmičku radijaciju. Mogu da prežive čak i kada se prokuvaju u ključaloj vodi.

Tardigrade su postale poznate 2019. godine kada je u jednoj od misija otkriveno da su posle odbacivanja dela tereta sa jedne letelice na površinu Meseca, preživele pad. 

profimedia

 

To je dovelo do pitanja šta sve ova stvorenja mogu da pretrpe i da ostanu živa. Odgovori do kojih se bude došlo uticaće na dalji razvoj astrobiologije koja se zalaže za teoriju da se život može prenositi kroz svemir preko asteroida i kometa koje udaraju u planete pored kojih prolaze.
Iz tog razloga su astrohemičar Alehandra Traspas i astrofizičar Mark Bursel sa Univerziteta u Kenu sproveli zanimljiv eksperiment. 

Naučnici su zamrzli nekoliko grupa tardigrada, a zatim su ih ubacili u specijalne pištolje i ispalili ih u mete od peska u vakuumiranoj komori brzinom od 0.556 do jednog kilometra u sekundi.

Meta od peska je zatim sipana u vodu kako bi izolovali tardigrade i proverili da li su preživeli. Za kontrolnu grupu 20 tardigrada je samo zaleđeno, ali nije ispaljeno iz pištolja. Kontrolna grupa se vratila u život posle osam sati.

Ispaljene tardigrade su preživele udarnu silu od 825 metara u sekundi, ali im je bilo potrebno više vremena da se oporave. Međutim, upotrebom jače sile ispaljivanja od ove, nisu mogli da ih oporave, otkrili su naučnici. 

Iako ovim istraživanjem nije dobijen odgovor da li su posle preživljenog pada na Mesec i dalje ostale žive, verovatnoća postoji. Dok će se buduća istraživanja zasnivati na praćenju kakva je šansa za preživljavanje na dugoročnom planu.

Komentari (0)

Magazin