Nauka

Revolucionarno otkriće o lunarnoj prašini: Naučnici uspeli da uzgoje biljke u "zemlji" s Meseca

Komentari

Autor: BBC

14/05/2022

-

23:16

Revolucionarno otkriće o lunarnoj prašini: Naučnici uspeli da uzgoje biljke u "zemlji" s Meseca
Tanjug/AP/Tyler Jones/UF/IFAS - Copyright Tanjug/AP/Tyler Jones/UF/IFAS

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici su uspeli prvi put da uzgoje biljke u tlu s Meseca. Istraživači su koristili male uzorke prašine prikupljene tokom Apolo misija od 1969. do 1972. da uzgajaju običnu grbašticu.

Na njihovo veliko iznenađenje, seme je niknulo posle dva dana.

"Ne mogu vam reći koliko smo bili zapanjeni. Svaka biljka - bilo u lunarnom uzorku ili u kontroli - izgledala je isto do otprilike šestog dana", rekla je Ana-Lisa Pol, profesorka sa Univerziteta Florida koja je koautor rada o nalazima.

Tanjug/AP/Tyler Jones/UF/IFAS

 

Nakon toga su se pojavile razlike. Biljke uzgajane na mesečevoj "zemlji" počele su da pokazuju stres, razvijale su se sporije i na kraju su zakržljale. Ipak, naučnici ovo smatraju izuzetno velikim iskorakom.

"Ovo istraživanje je ključno za dugoročne ciljeve istraživanja agencije NASA jer ćemo morati da koristimo resurse pronađene na Mesecu i Marsu da bismo razvili izvore hrane za buduće astronaute koji žive i rade u dubokom svemiru", rekao je šef NASA Bil Nelson.

Tanjug/AP/Tyler Jones/UF/IFAS

 

Ovo fundamentalno istraživanje rasta biljaka je takođe bi mogao pomoći u razumevanju kako biljke mogu da pretrpe stresne uslove u oblastima gde je tlo manje plodno na Zemlji, prenosi BBC.

Izazov za istraživače je činjenica da jednostavno nema mnogo lunarnog tla sa kojim bi se moglo eksperimentisati. Tokom trogodišnjeg perioda od 1969. godine, astronauti su vratili 382 kgilograma lunarnog kamenja, uzoraka jezgra, šljunka, peska i prašine sa površine Meseca.

Tanjug/AP/Tyler Jones/UF/IFAS

 

Timu Univerziteta Floride dat je samo 1 gram zemlje po biljci za eksperiment iz uzoraka, koji su decenijama držani zaključani.

NASA planira da pošelje astronaute na Mesec prvi put od 1972. godine u misiji koja je zakazana za 2025. godinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin