Nauka

Fenomen koji se javlja jednom u 10 godina: Pomračenje Sunca bilo je vidljivo u subotu na "zaleđenom kontinentu"

Komentari

Autor: Euronews

06/12/2021

-

23:01

Fenomen koji se javlja jednom u 10 godina: Pomračenje Sunca bilo je vidljivo u subotu na "zaleđenom kontinentu"
Tanjug/AP/Felipe Trueba, Imagen Chile - Copyright Tanjug/AP/Felipe Trueba, Imagen Chile

veličina teksta

Aa Aa

Potpuno pomračenje Sunca bilo je vidljivo na Antarktiku u subotu rano ujutru. Fenomen se javlja, otprilike samo jednom u deceniji, a trajao je nešto više od sat vremena.

"Vidljivost je bila odlična", rekao je Raul Kordero sa Univerziteta Santjago de Čile (USACH), koji je bio na licu mesta da prisustvuje potpunom pomračenju Sunca, sa fazom "vatrenog prstena" koja je trajala nešto više od 40 sekundi, prenosi Euronews.

Pomračenja Sunca se dešavaju kada Mesec prođe između Sunca i Zemlje, bacajući senku na Zemlju i blokirajući sunčevu svetlost. Da bi pomračenje bilo potpuno, Sunce, Mesec i Zemlja moraju direktno da se poravnaju u liniji.

Potpuno pomračenje Sunca bilo je vidljivo samo na "zaleđenom kontinentu", koji je trenutno na vrhuncu svoje letnje sezone, a videlo ga je mali broj naučnika, stručnjaka i ljubitelja te pojave koji su platili oko 40.000 dolara (35.484 evra) za tu privilegiju.

Pomračenje koje je NASA prenosila uživo iz kampa Union Glečer, počelo je u 06:00 ujutru po srednjeevrpskom vremenu, kada je Mesec počeo da se kreće ispred Sunca, a završilo u 07:06. Kamp Union Glečer se nalazi na oko 1.000 kilometara severno od Južnog pola.

Delimično pomračenje je takođe bilo vidljivo u delovima južne hemisfere, uključujući delove Svete Helene, Namibije, Lesota, Južne Afrike, Čilea, Novog Zelanda i Australije.

Poslednje potpuno pomračenje Sunca na Antarktiku dogodilo se 23. novembra 2003. godine, a sledeće će biti tek 2039. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin