Nauka

26. septembra pogledajte u nebo: Posle 59 godina još jedna planeta moći će da se vidi golim okom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Space

20/09/2022

-

14:49

26. septembra pogledajte u nebo: Posle 59 godina još jedna planeta moći će da se vidi golim okom
26. septembra pogledajte u nebo: Posle 59 godina još jedna planeta moći će da se vidi golim okom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Najveća planeta Sunčevog sistema Jupiter, približiće se Zemlji 26. septembra najviše u poslednjih 59 godina. Jupiter će, takođe, biti direktno nasuprot Suncu gledano sa Zemlje, što je astronomski raspored poznat kao opozicija.

Opozicija je uobičajena za Jupiter, dešava se svakih 13 meseci, a ta planeta i Zemlja se približavaju jedna drugoj otprilike jednom godišnje. Retko se međutim, poklapa da Zemlja bude između Sunca i Jupitera istovremeno kada se Jupiter približi Zemlji.

Ovog puta, Jupiter će biti udaljen od zemlje "samo" oko 590 miliona kilometara, a inače je ta razdaljina oko 965 miliona kilometara. Izgledaće neobično svetao i velik, pa će tako svi koji odluče da posmatraju nebo, moći da vide njegove odlike. Jupiter bi trebalo da bude u odličnoj poziciji za posmatrače neba sa dvogledom ili malim teleskopom nekoliko dana ranije, i nekoliko dana posle 26. septembra, prenosi portal "Spejs".

Najbolje je posmatrati ovog "gasovitog giganta" sa lokacije koja je na većoj nadmorskoj visini, kada je nebo tamno i u području sa suvim vremenom.

"Prizor bi trebalo da bude najbolji za posmatranje nekoliko dana pre i nekoliko dana posle 26. septembra. Iskoristite te dane da biste posmatrali nebo - pored Meseca, Jupiter bi trebalo da bude jedno od najsvetlijih, ako ne i najsvetlije nebesko telo u tom periodu", rekao je istraživač NASA Adam Kobelski u saopštenju.

Komentari (0)

Magazin