Nauka

Novo otkriće: Dinosaurusi trpeli razlike u temperaturi između godišnjih doba

Komentari

Autor: Euronews/Mishti Ali

28/06/2021

-

23:17

Novo otkriće: Dinosaurusi trpeli razlike u temperaturi između godišnjih doba
Novo otkriće: Dinosaurusi trpeli razlike u temperaturi između godišnjih doba - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Paleoklimatolozi su otkrili da su dinosaurusi morali da se suočavaju sa mnogo većim varijacijama temperature tokom godišnjih doba nego što se dosad verovalo. 

Korišćenjem najnovije tehnologije naučnici sa Univerziteta Vrije u Briselu došli su do jasnih saznanja kakva je bila klima na Zemlji pre 78 miliona godina.  

Do sada se smatralo da se razlika između godišnjih doba smanjivala kako se klima grejala, kao u dobu Krede kada su živeli dinosaurusi. 

"Slično kao danas, tropski predeli imaju malu razliku u temperaturi između leta i zime", kaže vođa studije Nils de Vinter.

"Međutim, naši nalazi sada pokazuju da je u to vreme prosečna temperatura rasla, ali da je razlika u temperaturi između leta i zime ostala konstantna. To je vodilo do vrelijih leta ali i toplijih zima", objasnio je de Vinter. 

Da bi mogli da prouče klimu iz tog perioda kada je bila visoka koncentracija ugljen-dioksida, istraživači su koristili dobro očuvane fosile školjki koje su živele na jugu Švedske tokom perioda Krede.

Ove školjke su rasle u toplim, plitkim morima koja su pre 78 miliona godina pokrivala veći deo Evrope. Tim je zabeležio mesečne varijacije u svom okruženju i klimi koristeći postupak uporediv sa ispitivanjem prstenova na drvetu.

De Vinter je objasnio da je veoma teško odrediti promene klime u tako dalekom periodu i to na sezonskom nivou, ali da je to bilo veoma važno uraditi kako bismo mogli da dođemo do novih saznanja.  

Istraživanje je bitno jer ima potencijala da predvidi kakve će biti promene klime u budućnosti. 

"Rezultati pokazuju da će temperatura da raste kako se Zemlja bude zagrejavala, dok će i dalje postojati razlika u temperaturi između sezona", istakao je de Vinter.

Komentari (0)

Magazin