Nauka

Dva olovna sarkofaga otkrivena u katedrali Notr Dam u Parizu tokom rekonstrukcije

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2022

-

12:30

Dva olovna sarkofaga otkrivena u katedrali Notr Dam u Parizu tokom rekonstrukcije
Dva olovna sarkofaga otkrivena u katedrali Notr Dam u Parizu tokom rekonstrukcije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva olovna sarkofaga otkrivena su u katedrali Notr Dam u Parizu, koja se rekonstruiše nakon razornog požara 2019. godine. Francuski arheolozi su potvrdili da je reč o "izvanrednom otkriću", preneo je britanski dnevnik Gardijan. 

Prvi sarkofag sadrži posmrtne ostatke prvosveštenika koji je umro 1710. godine, ali čovek koji je sahranjen u drugom sarkofagu još uvek nije identifikovan. Naučnici ukazuju da možda nikada neće biti utvrđen identitet osobe sahranjene u drugom sarkofagu, ali na osnovu procene stručnjaka reč je o mladom, bogatom i privilegovanom čoveku, plemiću i vitezu koji je po svemu sudeći živeo u 14. veku.

Grobnice su otkrivene u delu koji se koristio kao skladište za skulpture i fragmente originalnog krovnog pokrivača katedrale iz 13. veka, zakopanog ispod poda u poprečnom brodu crkve, koji je sazidan tako da razdvaja svetilište od ostatka crkve.

Sarkofazi su otkriveni na mestu gde je trebalo da budu postavljene skele za podizanje novog tornja katedrale, a naučnici su uvereni da je reč o otkriću od "izvanrednog naučnog značaja".

Dodaje se da su artefakti u Notr Damu ranije uglavnom otkrivani na oko 20 centimetara ispod poda katedrale, ali dva olovna sarkofaga su otkrivena na dubini od jednog metra.
 

Komentari (0)

Magazin