Nauka

Prvi arapski lunarni rover poslat u svemir, stiže na Mesec aprila 2023. godine

Komentari

Autor: CNN

11/12/2022

-

18:32

Prvi arapski lunarni rover poslat u svemir, stiže na Mesec aprila 2023. godine
Prvi arapski lunarni rover poslat u svemir, stiže na Mesec aprila 2023. godine - Copyright Tanjug/Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum Twitter account via AP

veličina teksta

Aa Aa

Raketa "SpaceX Falcon 9" lansirana je danas sa stanice svemirskih snaga Kejp Kanaveral na Floridi, noseći u svemir prvi lunarni rover kog su ikada napravili arapski naučnici.

Rover "Rašid" je izgrađen svemirskom centru Mohamed bin Rašid (MBRSC) u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), piše CNN.

Misija ide niskoenergetskom rutom do Meseca i trebalo bi da stigne oko aprila 2023. Kada stigne, rover će provesti jedan lunarni dan (ekvivalentno 14,75 dana na Zemlji) na površini, obavljajući svoje glavne operacije. Provešće drugi lunarni dan obavljajući sekundarne operacije, kako bi proverio da li će rover preživeti teško noćno okruženje Meseca, pre nego što se povuče.

Predviđeno da sleti u krater Atlas na severoistočnom delu Meseca, rover je dizajniran da izdrži lunarnu noć, kada temperature mogu dostići i do -183 stepena Celzijusa.

Rover "Rašid", nazvan po pokojnom šeiku Rašidu Al Saidu, bivšem vladaru Dubaija, analiziraće plazmu na površini Meseca i sprovesti eksperimente kako bi razumeo više o lunarnoj prašini. Čestice mesečeve prašine oštre kao žilet mogu da se zalepe za svemirska odela i opremu i da ih nagrizu, uzrokujući operativne probleme astronautima.

Instagram/mbrspacecentre

 

 

Rover će biti u potpunosti na solarni pogon i opremljen sa četiri kamere.

Do ovog lansiranja dolazi nedugo nakon lunarne misije Artemis I američke agencija NASA.

Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da pošalju nekoliko vozila, uključujući rovere i orbitere, na Mesec, dok je drugi rover planiran za lansiranje 2025. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin