Nauka

Kako je nastala voda na Zemlji: Naučnici smatraju da su je iz svemira donele vanzemaljske stene

Komentari

Autor: CNN

24/11/2022

-

20:40

Kako je nastala voda na Zemlji: Naučnici smatraju da su je iz svemira donele vanzemaljske stene
Kako je nastala voda na Zemlji: Naučnici smatraju da su je iz svemira donele vanzemaljske stene - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ako ste se ikada zapitali kako je na Zemlji nastala voda, novo istraživanje dela meteorita koji je prošle godine upao u dvorište porodične kuće u Engleskoj, možda krije odgovor.

Istraživači iz londonskog Prirodnjačkog muzeja i Univerziteta u Glazgovu proučavali su meteorit pronađen u gradu Vinčkombu u Glosterširu i otkrili da sadrži vodu sličnu onoj na Zemlji.

"To je kristalno jasan prozor u naš rani solarni sistem", rekao je za CNN Luk Dejli, koautor studije i predavač planetarne geonauke na Univerzitetu u Glazgovu.

Studija, objavljena u časopisu "Science Advances", otkriva da su vanzemaljske stene možda donele vitalne hemijske komponente – kao što je voda – na našu planetu pre milijardi godina, uspostavljajući okeane i sav život na Zemlji.

Približno 71 odsto Zemljine površine je prekriveno vodom, a okeani drže oko 96,5 odsto sve vode, prema Geološkom zavodu SAD.

Istraživanje i hemijska analiza meteorita otkrile su da sadrži oko 11 odsto vode i 2 odsto ugljenika po težini, što ga čini prvim te vrste pronađenim u Velikoj Britaniji. Tim, koji je merio odnos izotopa vodonika u vodi, otkrio je da ona veoma podseća na sastav vode na Zemlji, navodi se u saopštenju Prirodnjačkog muzeja.

Ekstrakti iz stene takođe su pronašli vanzemaljske aminokiseline, što ga čini najsnažnijim dokazom da su vodu i organski materijal na planetu isporučili asteroidi poput onog od kojeg se Vinčkom odvojio.

Meteorit je identifikovan kao CM ugljenični hondrit, vrsta kamenog meteorita koji sadrži visok sastav komponenti koje su prethodile nastanku Sunčevog sistema.

Budući da je komad meteorita pronađen 12 sati posle sletanja na zemlju, imao je vrlo malo vremena da se izmeni zbog uticaja Zemljine atmosfere.

"Zbog toga znamo da je sve u njemu 100 odso vanzemaljsko, uključujući i 11 procenata vode koju sadrži", rekao je Dejli.

Nataša Almeida, kustos meteorita u Prirodnjačkom muzeju i koautor studije, rekla je u saopštenju da će "neverovatno svež primerak ostati jedan od najneobičnijih meteorita u kolekcijama širom sveta".

Iako je ovaj rad prva u nizu mnogih publikacija koje će biti objavljene o pomenutom meteoritu, Dejli napomenjuje da će se nauka baviti njima u narednim godinama. "U ovom posebnom kamenu sigurno ima još mnogo priča i tajni", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin