Nauka

NASA organizuje studiju za proučavanje NLO: "Podaci su jezik naučnika i čine neobjašnjivo objašnjivim"

Komentari

Autor: Euronews

25/10/2022

-

21:52

NASA organizuje studiju za proučavanje NLO: "Podaci su jezik naučnika i čine neobjašnjivo objašnjivim"
NASA organizuje studiju za proučavanje NLO: "Podaci su jezik naučnika i čine neobjašnjivo objašnjivim" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

NASA je pokrenula studiju o neidentifikovanim letećim objektima (NLO), koja okuplja stručnjake iz različitih naučnih oblasti.

NLO, odnosno kako američka vlada naziva "neidentifikovanim vazdušnim fenomenima" (UAP), decenijama predstavljaju izvor intriga. Sada će se zvanični panel koji je sazvala američka svemirska agencija fokusirati na neklasifikovana viđenja i druge podatke prikupljene od civilnog vladinog i komercijalnog sektora, navodi Euronews.

Tim se sastoji od 16 članova, a uključuje penzionisanog NASA astronauta i probnog pilota Skota Kelija.

Obim istrage razlikuje se od druge nedavno pokrenute istrage o NLO-ima koje su prijavili vojni piloti i analizirali američki odbrambeni i obaveštajni zvaničnici.

U izveštaju Pentagona objavljenom prošle godine utvrđeno je da nema dovoljno podataka da bi se utvrdila priroda više od 140 verodostojnih viđenja koje su dokumentovali vojni posmatrači od 2004. godine.

Objašnjavanje neobjašnjivog

Visoki zvaničnici odbrane i obaveštajnih službi svedočili su pred Kongresom SAD pre pet meseci da je lista kataloških viđenja UAP-a od tada narasla na 400, i da su mnogi ostali neobjašnjivi.

Među njima su i video snimci koje je objavio Pentagon sa vazdušnim objektima koji pokazuju brzinu i manevarsku sposobnost koja prevazilazi poznatu vazduhoplovnu tehnologiju i nemaju vidljiva sredstva za pogon ili površine za kontrolu leta.

Paralelni napori američke svemirske agencije i Pentagona predstavljaju prekretnicu za američku vladu nakon što je decenijama odbacivala i diskreditovala posmatranja NLO-a koja datiraju iz 1940-ih.

Najavljujući formiranje svog panela u junu, NASA je poručila da nema dokaza da su neidentifikovani vazdušni fenomeni vanzemaljskog porekla.

Agencija je saopštila da će njen panel provesti devet meseci osmišljavajući sopstvenu strategiju kako da organizuje i proučava viđenja pre nego što preporuči "plan i smernice po kom će agencija vršiti potencijalne analize podataka o NLO"

Prvi izveštaj bi trebalo da bude objavljen sredinom 2023. godine.

"Razumevanje podataka koje imamo oko neidentifikovanih vazdušnih fenomena je od ključnog značaja da nam pomogne da izvučemo naučne zaključke o tome šta se dešava na našem nebu. Podaci su jezik naučnika i čine neobjašnjivo objašnjivim", rekao je Tomas Zurbuhen, saradnik NASA administratora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin