Fokus

Traže se nova objašnjenja za "nebeske misterije": NASA pokreće studiju o neidentifikovanim vazdušnim fenomenima

Komentari

Autor: Euronews Next/Natalie Hue, AP

25/06/2022

-

08:06

Traže se nova objašnjenja za "nebeske misterije": NASA pokreće studiju o neidentifikovanim vazdušnim fenomenima
Traže se nova objašnjenja za "nebeske misterije": NASA pokreće studiju o neidentifikovanim vazdušnim fenomenima - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Američka svemirska agencija NASA sve ozbiljnije istražuje neidentifikovane leteće objekte (NLO), pa je tako objavljeno da pokreće nezavisnu studiju o onome što naziva "neidentifikovanim važdušnim fenomenima" (NVF).

Istraživanje će početi ove jeseni, a ne bi trebalo da košta više od 100.000 dolara. Cilj je da se zapravo prikupi koliko informacija za sada postoji, kao i da se vidi koliko ih je još potrebno kako bi se što bolje razumeli leteći objekti koji do sada nisu identifikovani.

"NASA veruje da alati koji se inače koriste za naučna otkrića, a koji su moćni, mogu da se primene i ovde. Imamo i tim koji može da nam pomogne da što bolje razumemo nepoznato. To je sama definicija nauke, i to je ono što mi radimo", rekao je šef misije Tomas Zurbuhen u saopštenju, preneo je Euronews Next.

Agencija tvrdi da su "NVF od interesa i za nacionalnu i za vazdušnu bezbednost", kao i da je jedan od ciljeva obezbediti da avioni koji preleću budu sigurni. Dodaje se, takođe, kako nema nikakvih dokaza da su NVF "vanzemaljskog porekla".

Zurbuhen je rekao kako bi neki mogli da kritikuju NASA zbog toga što upliće prste u donekle kontroverznu temu, ali ipak tvrdi kako bi agencija mogla da ima ključnu ulogu u rasvetljavanju nekih od najvećih "nebeskih misterija".

"Ne smatramo da postoji rizik po reputaciju. Čvrsto smo uvereni da je najveći izazov za rešavanje ovih fenomena to što nema dovoljno informacija o njima", rekao je Zurbuhen u video-snimku govoreći za Nacionalnu akademiju nauka.

Otvorena studija

Studija, za koju se očekuje da će trajati devet meseci, biće potpuno otvorena, bez korišćenih poverljivih vojnih podataka. Nezavisni tim će predvoditi astrofizičar Dejvid Spergel, predsednik Simonsove fondacije za unapređenje naučnih istraživanja.

Danijel Evans, pomoćnik zamenika saradnika administratora za istraživanje u NASA direkciji za naučne misije, služiće kao zvaničnik NASA odgovoran za organizaciju studije.

"S obzirom na malo zapažanja, naš prvi zadatak je jednostavno da prikupimo što je više podataka moguće. Identifikovaćemo koji podaci – od civila, vlade, neprofitnih organizacija, kompanija – postoje, šta još treba da pokušamo da prikupimo i kako da ih najbolje analiziramo", rekao je Spergel.

Pixabay

 

"Osećaj poniznosti"

NASA već ima program astrobiologije koji se fokusira na poreklo, evoluciju i distribuciju života izvan Zemlje, sa timovima koji proučavaju vodu na Marsu i istražuju obećavajuće "svetove okeana" kao što su Titan i Evropa.

Agencija za potragu za životom van Zemlje koristi i Satelit za istraživanje tranzitnih egzoplaneta ("Tes"), kao i svemirski teleskop "Habl", koji se koristi za traženje egzoplaneta pogodnih za život.

Novom nezavisnom istraživanju doprineće stručnjaci iz naučnih, aeronautičkih i analitičkih zajednica, kako bi se svi zajedno fokusirali na to kako najbolje prikupiti nove podatke i poboljšati zapažanja NVF.

Jedino za šta je Spergel rekao da je za sada postavljeno kao cilj istraživanja, jeste da se dobije više onformacija o NVF.

"Moramo pristupiti svim ovim pitanjima sa osećajem poniznosti. Veći deo svoje karijere proveo sam kao kosmolog. Mogu vam reći da ne znamo šta čini 95 odsto univerzuma. Dakle, postoje stvari koje ne razumemo", rekao je Spergel.

Komentari (0)

Svet