Nauka

Naučna studija dokazala genetsku posebnost pasa iz Černobilja

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

23:42

Naučna studija dokazala genetsku posebnost pasa iz Černobilja
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Studija u prestižnom naučnom časopisu "Napredak nauke" (Science Advances) pokazala je da su psi koji žive u blizini Černobilja genetski drugačiji od ostalih pasa i otkrila veliki potencijal koji ima proučavanje ove posebne grupe životinja.

Istraživači su prikupili uzorke krvi 302 psa koji žive u različitim lokacijama blizu mesta nuklearne katastrofe iz 1986. godine i bili iznenađeni rezultatima genetske analize, prenosi Njujork Tajms.
Oko polovine ispitivanih pasa je živelo u neposrednoj blizini nuklearne elektrane, dok je druga polovina živela u gradu Černobilju, udaljenom oko 14,5 kilometra od elektrane.

"Veoma me je iznenadilo što se ove dve populacije pasa skoro sasvim razlikuju," rekao je biolog Timoti Muso, jedan od autora studije.

Obe grupe pasa su u sebi imale delove DNK tipične za nemačke ovčare i neke druge vrste ovčara, a naučnici kažu da je upravo to izuzetno važno za dalje ispitivanje.

Poređenje genetskih sekvenci pasa iz blizine elektrane, pasa iz Černobilja i čistokrvnih ovčara koji žive u sredinama koje nisu radioaktivne bi moglo da pomogne istraživačima da shvate promene u genomu koje izaziva radijacija.

"Ovo je jedinstvena populacija životinja i jedinstvena mogućnost," rekao je Muso. Naučni projekat je posledica saradnje istraživača iz SAD, Poljske i Ukrajine kao i američke nevladine organizacije Fond za čistu budućnost.

Komentari (0)

Magazin