Nauka

Asteroid "ubica gradova" ovog vikenda prolazi između Zemlje i Meseca, naučnici kažu da nema razloga za brigu

Komentari

Autor: AP

24/03/2023

-

11:17

Asteroid "ubica gradova" ovog vikenda prolazi između Zemlje i Meseca, naučnici kažu da nema razloga za brigu
Asteroid "ubica gradova" ovog vikenda prolazi između Zemlje i Meseca, naučnici kažu da nema razloga za brigu - Copyright Tanjug AP/Gianluca Masi/Virtual Telescope Project via AP

veličina teksta

Aa Aa

Asteroid dovoljno veliki da zbriše ceo jedan grad će ovog vikenda proći između Zemljine i Mesečeve orbite, ali nema opasnosti jer neće dokačiti nijedno od ova dva nebeska tela.

Subotnji bliski susret pružiće astronomima priliku da proučavaju asteroid sa udaljenosti od nešto više od 168.000 kilometara. To je manje od polovine udaljenosti odavde do Meseca, što ga čini vidljivim kroz dvogled i male teleskope.

Iako su prolasci asteroida uobičajeni, NASA kaže da je retkost da se jedan ovako velik, toliko približi - otprilike, to se dešava jednom u deceniji. Naučnici procenjuju da je njegova veličina negde između 40 i 90 metara.

Otkriven pre mesec dana, asteroid poznat kao 2023 DZ2 će u subotu proći na udaljenosti od 515.000 kilometara od Meseca i nekoliko sati kasnije leteće oko Indijskog okeana brzinom od oko 28.000 km/h, preneo je AP.

"Nema šanse da ovaj 'ubica gradova' udari u Zemlju, ali njegov blizak prolaz nudi odličnu priliku za posmatranje", rekao je u saopštenju šef planetarne odbrane Evropske svemirske agencije Ričard Mojsl.

Astronomi iz Međunarodne mreže za upozoravanje na asteroide vide to kao dobru praksu za odbranu planete ako, i kada, opasan asteroid zaista krene prema nama, navodi NASA.

Ovaj asteroid se neće vratiti blizu Zemlje do 2026. godine. Iako se u početku činilo da postoji mala šansa da bi tada mogao da udari u našu planetu, naučnici su ipak to isključili.

Komentari (0)

Magazin