Nauka

Od putovanja do ivice svemira do farmaceutskog vremeplova: Najzanimljiviji programi Festivala nauke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2023

-

21:16

Od putovanja do ivice svemira do farmaceutskog vremeplova: Najzanimljiviji programi Festivala nauke
Od putovanja do ivice svemira do farmaceutskog vremeplova: Najzanimljiviji programi Festivala nauke - Copyright Mattias Kitsing

veličina teksta

Aa Aa

Šesnaesti Festival nauke pod sloganom “Novo doba” održaće će se od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2.

Festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije - na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća.  Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske celine zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa.

Preporučujemo nekoliko interesantnih programa: 

Mala zona: Putovanje do ivice svemira 

Kako se svemir širi? Šta je raketa, a šta orbita? I kako se pravi prvo, a zbog čega nam je važno ovo drugo? Da li je moguće napraviti raketu uz pomoć slamčice i istražiti Mesec uz pomoć sastojaka iz kuhinje? I kako mališanima objasniti kretanje Sunca uz pomoć dve najobičnije lopte? Edukativni centar "Čupoglavci" ima odgovore na sva ova, ali i mnoga druga pitanja na interaktivnim zabavnim radionicama prilagođenih dečjem uzrastu.

Oksana Toskić

 

Ekspertinejdžeri: Diši duboko, diši zdravo! 

Šta se dešava kada vazduh postane "vidljiv"? O kakvom je zagađenju reč i koliko ono loše utiče na sve nas? Ako se osim tehnologiji, okrenemo i prirodi, da li i tu možemo da pronađemo biljke saveznice koje će nam ukazati na aerozagađenje? I kako se boriti protiv svega toga i izboriti za čist vazduh? U ekološku avanturu male posetioce vode gimnazijalci iz Tutina. 

Nauka bez prestanka: Farmaceutski vremeplov

Pixabay

 

Onog trenutka kada je nastala čovekova svest o brizi i lečenju, nastala je i farmacija. Kada je prva osoba iscedila sok iz sočnog lista i nanela ga na ranu, tada je ova grana nauke dobila svoj praktični značaj. A od tada je prošlo mnogo vremena i desilo se mnogo toga važnog, bez čega ljudska vrsta ne bi opstala u surovom svetu današnjice. Posetioci će o farmaciji kroz vekove i lekovima modernog doba učiti od članova Centra za naučno-istraživački rad studenata CNIRS Farmaceutskog fakulteta.

Naučno-fantastična bina: Partneri Naukom protiv klimatskih promena

Naša planeta Zemlja je jedna osetljiva klackalica. Dovoljno je samo malo poremetiti njen balans, pa da jedna strana u potpunosti prevagne. U šou programu na naučno-fantastičnoj bini saznaćete zašto je jedan najobičniji gas poput ugljen-dioksida ustvari veoma štetan kada ga imamo previše u atmosferi. Zanimljivi pojmovi poput globalnog zagrevanja, efekta staklene bašte i klimatskih promena biće ilustrovani zanimljivim eksperimentima iz hemije i fizike u izvođenju Kompanije "Tri praseta" iz Estonije.

Komentari (0)

Magazin