Nauka

Ekipa Euronews Srbija u obnovljenom Parku nauke na Adi Ciganliji: Zabavni eksponati za sve uzraste

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/06/2022

-

20:44

Ekipa Euronews Srbija u obnovljenom Parku nauke na Adi Ciganliji: Zabavni eksponati za sve uzraste
Ekipa Euronews Srbija u obnovljenom Parku nauke na Adi Ciganliji: Zabavni eksponati za sve uzraste - Copyright Marko Đoković / Festival nauke

veličina teksta

Aa Aa

Uz malu pomoć nauke, svaki čovek može imati supermoći u obnovljenom Parku nauke na Adi Ciganliji gde može da podigne pravi automobil, sa deset metara udaljenoti šapuće svom sagovorniku potpuno razgovetno i izbliza ispita kako izgleda molekul DNK.

Posetioci ovog parka, bez obzira na uzrast, mogu da u toku predstojećeg vikenda uživaju u jedinstvenim, interaktivnim eksponatima kreativnih naziva, kao što je "Nevidljivi trougao", "Zootrop" i "Periskop". Svi sadržaji će biti besplatni i biće dostupni od 11 do 19 časova.

Naučni saradnici Lazo Dragaš i Melita Ikić su za Euronews Srbija demonstrirali kako funkcionišu ovi eksponati.

Euronews TV

"Pune dve godine nismo bili u prilici da se družimo na Festivalu nauke, a deca su najveći deo tog vremena provela u zatvorenom, upućena na onlajn nastavu. Sada su se konačno stvorili uslovi da organizujemo naučnu zabavu na otvorenom, da se družimo jedan na jedan, da izvodimo zajedno naučne eksperimente i pokažemo deci koliko je nauka uzbudljiva", izjavila je ranije Ana Petrović, direktorka Festivala nauke koji stoji iza ovog događaja.

Park nauke na Adi Ciganliji nametnuo se kao sasvim prirodna lokacija za novo druženje, s obzirom na to da je pre deset godina ovde održan prvi naučni piknik u tada tek otvorenom Parku nauke. Za ovu priliku obnovljeni su svi eksponati u parku, njih deset, koji posetiocima na kreativan način objašnjavaju naučne fenomene iz fizike, astronomije, matematike, biologije, geografije i psihologije opažanja.

Marko Đoković / Festival nauke

 

Prvi posetioci parka tako su već imali priliku da se oprobaju u različitim izazovima: da provere da li uz malu pomoć nauke mogu da podignu pravi automobil, otkriju kako izgleda i od čega se sastoji 450.000.000 puta uvećan molekul DNK, saznaju kako radi i šta pokazuje jedinstveni čovek-sat, isprobaju muzičke stolice…

Tokom predstojećeg vikenda, 4. i 5. juna, u okviru Naučnog piknika biće pripremljen poseban sadržaj za decu školskog uzrasta. Ceo program odvijaće se u subotu i nedelju od 11 do 19 časova, a svi sadržaji besplatni su za sve posetioce.

Marko Đoković / Festival nauke

 

Posetioce piknika očekuju brojni eksperimenti iz nauke i fizike, naučni izazovi u kojima će se psihologija poigravati sa njihovim čulima, upoznavanje za biljnim i životinjskim svetom Ade Ciganlije, naučno razmrdavanje uz pomoć tehnologije i robotike, ali i vikinške igre, fotoreporterske priče iz divljine, naučni amfiteatar sa predstavama i naučnim šou programima, kao i brojna druženja sa zanimljivim ličnostima iz sveta nauke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin